EU: Inovacije na področju oceanov kot vir trajnostne rasti

Evropska komisija je danes predstavila akcijski načrt za inovacije v „modrem gospodarstvu“, ki bo pripomogel k trajnostni uporabi virov oceanov ter spodbudil rast in ustvarjanje delovnih mest v Evropi.

Pomorsko ali „modro“ gospodarstvo EU je obsežno, saj ima več kot 5 milijonov zaposlenih in zajema različne sektorje, kot so ribištvo, promet, morska biotehnologija in obnovljivi viri energije z morja. Približno 30 % morskega dna v Evropi še ni bilo proučenega. Z boljšim razumevanjem dogajanja pod morsko gladino se bo zagotovilo boljše poznavanje virov oceanov in boljše razumevanje, kako se ti lahko trajnostno uporabijo.  

Komisija v danes predstavljenem akcijskem načrtu med drugim predlaga izdelavo digitalne karte celotnega morskega dna evropskih voda do leta 2020, vzpostavitev spletne informacijske platforme za pomorske raziskave in ustanovitev foruma, ki bo zasebni sektor, znanstvenike in nevladne organizacije vključil v oblikovanje modrega gospodarstva prihodnosti ter pomagal pri razširjanju zamisli in rezultatov.  

Evropska komisija je med letoma 2007 in 2013 v sedmem okvirnem programu za raziskave v povprečju prispevala 350 milijonov evrov na leto za morske in pomorske raziskave. Velik del pomorskih raziskav se izvaja tudi v okviru programov držav članic (npr. približno 300 milijonov evrov na leto v Franciji in Nemčiji). Modra rast je „prednostno področje“ v novem programu Obzorje 2020, s proračunom v višini 145 milijonov evrov samo za obdobje 2014–2015 in dodatnimi možnostmi v celotnem programu.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.