Neverjetni izumi prihodnosti: Leteči avtomobil in robotski pes postajata realnost

Flying car imagination
Foto: choi dongsu iz iStock

V Barceloni v teh dneh poteka največji svetovni sejem brezžične telekomunikacije, Mobile World Congress. nekoč znan kot Mobile World Congress, je letni sejem, osredotočen na mobilno komunikacijsko industrijo. Dogodek običajno pritegne raznoliko občinstvo, vključno s proizvajalci naprav, ponudniki omrežne opreme, brezžičnimi operaterji in novinarji. Letna udeležba običajno doseže preseže 100.000 ljudi, proizvajalci mobilnih telefonov pa konferenco pogosto uporabljajo kot platformo za predstavitev svojih najnovejših naprav.

1. Robotski pes

A robot dog is on the way to deliver goods. 3D illustration

Kitajsko podjetje Tecno Mobile je na sejmu Mobile World Congress predstavilo robotskega psa. Za navdih je proizvajalcem služil nemški ovčar. Robot, imenovan “Dynamic 1”, uporablja umetno inteligenco in napredne senzorje za razumevanje glasovnih ukazov ter izvajanje realističnih dejanj, kot so priklanjanje, stiskanje rok in plezanje po stopnicah. Uporabniki lahko robota upravljajo prek aplikacij na pametnih telefonih, kar ponuja izkušnjo lastništva hišnega ljubljenčka brez povezanih težav.

2. Leteči avtomobil

A flying car rushes at high speed along the night street of a futuristic city. View of an future fiction city. Sci-fi cyber world concept.

Ameriško podjetje Alef Aeronautics je javnosti predstavilo prototip prve delujoče leteče avtomobilske naprave na svetu. “Deluje kot avto, izgleda kot avto in omogoča navpični vzlet,” je dejal Jim Dukhovny, predsednik in izvršni direktor podjetja. Vozilo, ki deluje na elektriko je prejelo posebno certifikacijo letne sposobnosti s strani ameriške Zvezne uprave za letalstvo (FAA). Trenutni prototip lahko prevaža dva potnika približno 110 milj (170 kilometrov), podjetje pa načrtuje začetek proizvodnje končne različice do konca leta 2025. Z že skoraj 3.000 prednaročili je cena vozila 300.000 dolarjev.

3. Transparentni prenosni računalnik

Businessman writing glowing correct sign or tick mark for quality control assurance ISO standard and project approval concept.

Lenovo je predstavil prototip prenosnega računalnika s 17,3-palčnim prozornim steklenim zaslonom, ki uporabnikom ponuja “popolnoma brezmejno in pregledno izkušnjo zaslona”. Namesto običajne tipkovnice ima površino na dotik, tipkovnico, ki se projicira, uporabniki pa lahko uporabljajo poseben svinčnik za risanje neposredno na zaslonu. Podjetje še ni napovedalo datuma izdaje izdelka.

Prosojnost zaslona je mogoče prilagoditi, tako da mimoidoči ne morejo videti, kaj počnete. Izvršni direktor podjetja Lenovo Aiguo Zheng je dejal: “Koncept prozornega zaslona je bil nekoč omejen na futuristične filme ali morda na očala za obogateno resničnost. A kot vidimo, temu več ni tako.”

 

 

 

 

Prejšnji članekSte slišali, kakšen regres bodo dobili poštarji?
Naslednji članekZakaj je radon tako nevaren in kako vpliva na naše telo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.