Zakaj je radon tako nevaren in kako vpliva na naše telo?

Preparatory stage for the construction of a ventilated crawl space in an old building - Searching gas radon concept seen through a magnifying glass
Foto: Francesco Scatena iz iStock

Radon je v hišah nevaren predvsem zato, ker gre za radioaktiven plin, ki se lahko kopiči v zaprtih prostorih, kot so kleti in gmajne. Z razpadom urana v zemlji, kamninah in vodi nastaja povsem naravno. Vprašanje, zaradi katerega smo tu, pa je: Zakaj je radon tako nevaren in kako vpliva na naše telo?

Preverite, kje v Sloveniji je največ radona.

Radon, zakaj je tako nevaren?

  • Radioaktivnost: Radon med razpadanjem oddaja delce, ki lahko pri vdihavanju poškodujejo naše pljučno tkivo. Dolgotrajna izpostavljenost tem delcem poveča tveganje za nastanek pljučnega raka. Pravzaprav je takoj za kajenjem izpostavljenost radonu drugi najpogostejši vzrok pljučnega raka.
  • Koncentracija v zaprtih prostorih: Ker se radon proizvaja pod zemljo in lahko pronica v zgradbe skozi razpoke v temeljih, reže okoli cevi ali druge odprtine, lahko koncentracije v zaprtih prostorih postanejo znatno višje od ravni na prostem. Brez ustreznega prezračevanja se lahko radon kopiči do nevarnih ravni.
  • Brez barve in vonja: Radon je neviden, brez vonja in okusa, zato ga je težko odkriti brez posebne opreme. To pomeni, da so lahko ljudje izpostavljeni visokim ravnem radona, ne da bi se tega sploh zavedali.
  • Dolgotrajna izpostavljenost: Za razliko od nekaterih drugih onesnaževalcev zaprtih prostorih, ki lahko povzročijo takojšnje simptome, se učinki izpostavljenosti radonu na zdravje običajno razvijajo več let. To lahko povzroči lažen občutek varnosti, saj se ljudje morda ne zavedajo, da so izpostavljeni, dokler ne bo prepozno.
  • Dejavniki tveganja: Nekateri dejavniki lahko povečajo tveganje za izpostavljenost radonu in njegove učinke, vključno z ravnijo radona v domu, trajanjem izpostavljenosti in tem, ali posamezniki kadijo. Kadilci, ki so izpostavljeni visokim ravnem radona, imajo še večje tveganje za razvoj pljučnega raka.
Preparatory stage for the construction of a ventilated crawl space in an old brick building - Searching gas radon concept image seen through a magnifying glass.
Foto: Francesco Scatena iz iStock

Kako radon vpliva na naše telo?

Primarno tveganje za zdravje, povezano z izpostavljenostjo radonu, je pljučni rak. Ko delci, ki jih oddaja razpad radona, zadenejo pljučno tkivo, lahko poškodujejo DNK celic. Sčasoma se lahko ta poškodba DNK kopiči in poveča verjetnost rasti rakavih celic. Izpostavljenost radonu je za kajenjem drugi najpogostejši vzrok pljučnega raka, tveganje pa je bistveno večje pri kadilcih, ki so tudi izpostavljeni radonu.

Poleg pljučnega raka lahko izpostavljenost radonu poslabša tudi druge bolezni dihal, kot je kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB). Čeprav je primarna skrb pljučni rak, lahko radon prispeva k respiratornim simptomom in zapletom pri posameznikih z že obstoječimi boleznimi dihal.

Dangerous natural gas radon escaping through a ventilated crawl space in an old brick building - concept image
Foto: Francesco Scatena iz iStock

Eden od izzivov izpostavljenosti radonu je, da se njegovi učinki na zdravje običajno razvijajo v daljšem obdobju, pogosto več let ali celo desetletij. Zaradi tega zapoznelega pojava simptomov lahko posamezniki težko prepoznajo povezavo med izpostavljenostjo radonu in posledičnimi zdravstvenimi težavami.

Za razliko od nekaterih drugih onesnaževal okolja varna raven izpostavljenosti radonu ne obstaja. Tudi nizke ravni izpostavljenosti radonu v daljšem obdobju lahko povečajo tveganje za razvoj pljučnega raka. Zato je za zmanjšanje tega tveganja ključnega pomena čim bolj zmanjšati ravni radona v notranjih okoljih.

Čeprav je vsakdo, ki je izpostavljen visokim ravnem radona, ogrožen, lahko nekateri dejavniki povečajo občutljivost. Sem spadajo stopnja koncentracije radona v notranjem okolju, trajanje izpostavljenosti, ali je posameznik kadilec in genetski dejavniki, ki lahko vplivajo na posameznikovo dovzetnost za kancerogene učinke radona.

Prejšnji članekNeverjetni izumi prihodnosti: Leteči avtomobil in robotski pes postajata realnost
Naslednji članekSte opazili temne madeže na koži piščanca v supermarketu? Razlog je moteč, morda je bolje, da ne veste …

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.