Neodkriti rajski hrvaški otok zgolj dve uri vožnje iz Slovenije!

Sand island of Susak beach and coastline colorful nature view, Kvarner archipelago of Croatia
Foto: xbrchx iz iStock

Hrvaška ostaja najpopularnejša počitniška destinacija za številne Slovence. Otoki Krk, Pag, Mali Lošinj, itd. so priljubljene točke kamor se odpravljajo številni Slovenci. A naša južna soseda ima kljub svoji popularnosti še vedno veliko manj znanih lokacij. Tudi, če ste za njih že slišali pa se tja verjetno niste podali že zaradi težje dostopnosti ali preprosto, ker ste imeli o teh krajih manj informacij iz prve roke. Danes vam bomo predstavili otok, ki na Hrvaškem velja za prav posebnega. Brez hrupa, množic turistov in avtomobilov. Gre za otok Susak.

Pesek, tišina, mir in kristalno čisto morje naredijo ta otok idealno destinacijo za počitek. Obljublja resnično sproščujoč dopust, brez hrupa, pretiranega napora in izogibanja množicam ljudi. Na površini približno 3,8 kvadratnih kilometrov v Primorsko-goranski županiji je otok Susak, idilično zatočišče za popolne počitnice. Tukaj ne boste našli veliko cest, saj je območje razglašeno za kolesarsko cono, in zagotovo lahko pozabite na vožnjo z avtomobilom. Kljub temu, ne bodite žalostni, tukaj jeklenih konjičkov ne boste potrebovali, celoten otok lahko prehodite samo v štirih urah! Vaše glavno prevozno sredstvo naj bodo kolo, skuter ali motor, vendar le, če jih prinesete s seboj. Če pa ste bolj drzni, lahko prosite domačine, da vam posodijo traktor in raziskujete otok med adrenalinskimi vožnjami po makadamskih ali betonskih poteh.

Idyllic small town on green island. Sea, summer, vacation, travel. People on beach on sunny day. Susak island, Croatia.
Foto: Wirestock iz iStock

Otok sestavljata le dve naselji, Gornje in Donje Selo. Donje Selo se nahaja v pristanišču in med otoki je znano kot Spjaža, medtem ko lahko do sosednjega Gornjega Selu dostopate po kamnitem stopnišču, ki sega v začetek 20. stoletja. Zanimivo je, da je nekoč na otoku živelo več kot 1500 ljudi, medtem ko danes šteje približno 150 prebivalcev, zato tu ne boste doživljali gneče in neprijetnih množic turistov. Kljub temu pa vedno več turistov začenja odkrivati otok, zato se število obiskovalcev poleti dvigne tudi do 1500.

Nekdaj je bil otok znan kot priljubljeno letovišče bogatih Rimljanov, oddaljen le malo manj kot štiri navtične milje od Malega Lošinja. Prav tako je bil znan kot zdravilišče za otroke. Zato je bil idealen kraj za talasoterapijo, torej zdravljenje, ki izkorišča blagodejne učinke morske vode.

Susak Island-Croatia-air view-3000 feet altitude
Foto: vuk8691 iz iStock

Na otok se lahko odpravite z ladijskimi linijami iz Reke in Malega Lošinja. Če se odpravljate iz Reke, boste uživali v vožnji s katamaranom, ki traja do štiri ure. Priporočamo vam, da svojo vozovnico kupite prek interneta. Katamaran izberite le, če imate malo prtljage in s seboj ne nosite polovice svoje omare, saj so prostori za prtljago omejeni. Alternativa poti iz Reke je odhod iz Malega Lošinja z ladjo Premuda.

Ko prispete, se ne prestrašite zaradi na prvi pogled neurejenih ulic in raztresenih hiš, vse to ima svoj čar. Steze niso asfaltirane, zato bo prah postal vaš sovražnik, vendar boste vse to hitro pozabili, ko boste zagledali čista modra prostranstva in otoško zelenje. Nastanitvene možnosti obsegajo sobe, apartmaje, hiše in vile, kampiranje pa je na otoku prepovedano. Če se zanj kljub temu odločite, vam domačini svetujejo, da svoj šotor postavite nad zalivom Bok ali na poti od pokopališča do svetilnika, ki je bil zgrajen že v času avstro-ogrske vladavine. Če pa želite kampirati na območjih z infrastrukturo, lahko to storite v sosednjem Čikatu ali Poljani na otoku Lošinj.

Če ste ljubitelj kulturno-zgodovinskih in drugih zanimivosti, obiščite cerkev sv. Nikolaja, eno izmed najčistejših in najbolj belih pokopališč kar ste jih videli, kapelico na rtu Darto, znan svetilnik in staro vojaško opazovalnico. Če pa uživate na plažah, obiščite zaliv Spjaža s peščeno plažo, kjer lahko uživate v dodatnih užitkih, ki jih nudijo kavarne in restavracije. Uvala Bok je naravno znamenitost, kjer ne boste našli dodatnih objektov, vendar plitva voda in pesek ustvarjata svoj čar.

Susak city-Susak Island-Croatia
Foto: vuk8691 iz iStock

Poleg omenjenih plaž sta tu še Veliki in Mali Abis, kjer lahko v miru uživate, saj sta plaži kamniti in privlačita predvsem potapljače. Plaža Nasuzanski ima lijakasto obliko in ime je dobila po modrem dnu ter skupaj s plažo Zali Bok tvori dve plaži, kjer lahko počnete, kar želite, saj sta mir in zasebnost tukaj vaša najboljša prijatelja.

Otok Susak je kraj idealen za počitek brez pretiranih dejavnosti. Če se izgubite, brez skrbi, vprašajte mimoidoče in lokalno prebivalstvo za pomoč. Vendar pazite, Susak je znan po svojem arhaičnem govoru, ki je v Hrvaški zaščiten kot premično kulturno dobro, zato morda ne boste vsega razumeli. Nič pa ni narobe, če se vrnete domov s širšim besednim zakladom.

Prejšnji članekKako se je v zadnjem letu podražila poroka?
Naslednji članek5 nasvetov pri uporabi cvrtnika na zrak

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.