Kako se je v zadnjem letu podražila poroka?

poroka
Poroka se je letos podražila za 1000 evrov. Foto: OlcayErtem iz Pixabay

Na platformi Omisli.si/poroko so pravkar opravili obsežno analizo cen poročnih storitev. Raziskava, ki je vključevala 378 priznanih slovenskih poročnih ponudnikov in preko 16.500 poslanih ponudb preko platforme Omisli.si, razkriva gibanje cen poroke v zadnjem letu.

Kako se je podražila poroka v 2023?
Kako se je podražila poroka v 2023?

Poroka se je od lani podražila za 1.000 evrov

V zadnjem letu je do podražitve prišlo pri večini poročnih storitev. Poročni ponudniki so dvignili cene za povprečno 12%, kar je opaziti pri 4 od 5 ponudnikov. Posebej so se podražili catering, pogostitve in torte. Načrtuje se tudi nadaljnje podražitve v prihodnjih mesecih.

Regijske razlike v cenah so opazne, pri čemer je največji dvig cen v Primorsko-notranjski regiji, medtem ko je v Jugovzhodni Sloveniji najmanjši. Cena storitev se poveča tudi v visoki sezoni, od maja do septembra.

poroka cene 2023
Poroka 2023.

Pri načrtovanju poroke je pomembno upoštevati, da je potrebno ponudnike rezervirati vsaj 3,7 mesecev vnaprej, največja čakalna vrsta pa je pri poročnih organizatorkah, kjer znaša kar 6,4 mesecev. Na žalost, pocenitve storitev v zadnjem letu nismo zaznali, niti je nihče ne napoveduje v prihodnje.

Opazujmo gibanje cen za poroko s 30 svati. Če ste se poročiili leta 2022, je bila cena poroke nižja za 891 € v primerjavi s poroko letos. Drugače povedano, poročni ponudniki so v zadnjem letu v povprečju dvignili cene za 12 %.

Preverite tudi: 5 načinov, kako prihraniti pri poročni fotografiji

Če se poročite v naslednjih 3 mesecih, lahko pričakujete dodaten dvig cene poroke. Približno vsak peti poročni ponudnik namreč načrtuje ponovno zvišanje cen, v povprečju za 11 %.

Seveda govorimo o povprečjih, zato to ne pomeni, da bodo vse poročne ponudnike zvišale cene.

Celotna raziskava poroka: podražitve je na voljo na Omisli.si.

Zasedenost poročnih ponudnikov.
Zasedenost poročnih ponudnikov.

Poročni izvajalci so najbolj zasedeni od maja do septembra, kar lahko vpliva na ceno poroke. Priporočljivo je rezervirati organizatorje in glasbenike že nekaj mesecev vnaprej. Manikerji in make-up artisti imajo najkrajšo rezervacijsko dobo. Čakalna doba poročnih ponudnikov je povprečno 3,7 mesecev in se ni bistveno spremenila v primerjavi z lanskim letom (3,6 mesecev).

Lokalni ponudniki, ki jim zaupamo.

Prejšnji članekPoletje je čas za gradnjo zimskega vrta
Naslednji članekNeodkriti rajski hrvaški otok zgolj dve uri vožnje iz Slovenije!

Lokalni ponudniki, ki jim zaupamo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.