5 nasvetov pri uporabi cvrtnika na zrak

Grilled flank beef steak with rosemary, prepared in air fryer
Foto: brebca iz iStock

Dobrodošli v svetu cvrtnikov na zrak – kulinarične inovacije, ki je v zadnjih letih preplavila svet. Za še lažje uporabljanje airfryerja se lahko polastite spodnjih 5 nasvetov, ki bodo ustvarili še boljšo izkušnjo cvrtja.

Predgrejte cvrtnik

Predgretje cvrtnika je bistvenega pomena za zagotovitev, da se postopek kuhanja že od začetka začne pri pravi temperaturi. Pomaga pri enakomernem kuhanju in lahko skrajša celoten čas kuhanja. Številni cvrtniki imajo funkcijo predgretja, ki jo lahko uporabite tako, da nastavite želeno temperaturo in pustite, da se naprava segreje nekaj minut.

Homemade baked potatoes made in air fryer, healthy way to cook deep-fried food
Foto: brebca iz iStock

Sprej za kuhanje ali olje uporabljajte zmerno

Kuhalna komora cvrtnika je zasnovana tako, da kroži vroč zrak okoli hrane, kar ustvarja hrustljavo zunanjost brez potrebe po odvečnem olju. Vendar pa lahko nekateri recepti zahtevajo malo olja, da dosežete želeno teksturo ali okus. Namesto cvrtja v ponvi, polni olja, uporabite razpršilo za kuhanje ali hrano rahlo namažite z oljem. Ta majhna količina olja bo zadostovala za izboljšanje teksture in okusa, hkrati pa bo jed bolj zdrava.

Ocvrta hrana na krožniku.
Foto: Marcus_SG iz iStock

Ne prenatrpajte košarice

Ena od prednosti cvrtja na zraku je, da omogoča kroženje vročega zraka okoli hrane in tako enakomerno kuha. Izogibajte se prenatrpanosti košare cvrtnika, da zagotovite, da ima vsak kos hrane dovolj prostora, da vroč zrak doseže vse strani. Prenatrpanost lahko povzroči neenakomerno kuhanje, nekateri deli hrane pa lahko ostanejo premalo kuhani ali razmočeni.

Krompirček narejen v cvrtniku na vroč zrak.
Foto: brebca iz iStock

Živilo stresite ali obrnite

Med postopkom kuhanja, še posebej pri izdelkih, kot so krompirček ali piščančje peruti, razmislite o tem, da bi stresli košaro ali hrano na polovici časa kuhanja obrnili. To dejanje pomaga zagotoviti, da so vse strani hrane izpostavljene vročemu zraku, kar spodbuja enakomerno zapečenost in hrustljavost.

Traditional south European skinless sausages cevapcici, cevapi, Balkan minced meat kebab grilled in airfryer
Foto: brebca iz iStock

Uporabite peki papir ali aluminijasto folijo

Medtem ko ima večina košaric cvrtnika prevleko proti prijemanju, se lahko nekatera živila med kuhanjem še vedno primejo na površino. Da bi to preprečili, lahko košaro obložite s peki papirjem ali aluminijasto folijo. Pazite, da naredite majhne luknje v papirju ali foliji, da omogočite pravilno kroženje vročega zraka. Ta metoda olajša čiščenje cvrtnika in prepreči prijemanje hrane.

Cooking French Fries Potato with Airfryer, Less Oil Cooking Concept. Female Hand. Female Hand Take Airfryer Tray, Top View
Foto: Ika Rahma iz iStock
Prejšnji članekNeodkriti rajski hrvaški otok zgolj dve uri vožnje iz Slovenije!
Naslednji članekVaše kumare ne bodo več grenke! Morda se vam bo postopek zdel nenavaden, vendar bo deloval kot čarovnija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.