Nemški rudniki premoga grozijo starim nemškim mestom

Čeprav je Nemčija znana kot najbolj napredna država na svetu na področju obnovljivih virov energije, pa je država še vedno močno odvisna od premoga.

Leta 2013 je namreč Nemčija dosegla najvišjo stopnjo porabe premoga v zadnjih 20 letih – in to v času, ko obnovljivi viri v državi predstavljajo kar 25 odstotkov celotne inštalirane moči. Odvisnost od premoga pa le še narašča in nekaj mest, katerih nastanek sega v srednji vek, so že preselili, tako da lahko rudarska podjetja dosežejo bogata nahajališča rjavega premoga, ki so pod temi mesti.

 

Za prebivalce mesteca Atterwasch, ki se nahaja na območju Brandenburg, se že načrtuje preselitev zato, da se bo začelo z izkopavanjem rjavega premoga, ki se nahaja pod mestom. Podobna usoda čaka tudi majhno 700 let staro naselje Proschim.

 

Leta 2013 je Nemčija izvozila več električne energije, kot jo je uvozila. Nemški izvoz električne energije lahko v zadnjih letih v veliki meri pripišemo energiji, proizvedeni v termoelektrarnah na premog. Čeprav si je država zastavila cilj, da odpravi odvisnost od fosilnih goriv do leta 2050, pa ogljikove emisije naraščajo kljub hitremu povečanju števila in moči sončnih in vetrnih elektrarn.

 

Nekateri strokovnjaki trdijo, da je paradoksalno situacijo mogoče razložiti z nizkimi cenami CO2 kuponov v sistemu trgovanja Evropske unije. Uvedba strožjih predpisov za velike onesnaževalce na evropski ravni pa je lahko rešitev za sedanje stanje na področju trgovanja z emisijskimi kuponi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.