NASA zahteva 3.5 bilijona dolarjev za projekt Mars

Vesoljsko raziskovanje je vsekakor plemenito, vendar pa se moramo vprašati ali je smiselno, da na ta račun trpi naš planet. NASA je tako pred kratkim predlagala sprejetje novega proračuna, ki vključuje graditev vesoljske baze za več milijard dolarjev na Marsu, a na račun finančnih sredstev, ki so namenjena za obnovljive vire energije.

NASA bo s sprejetim proračunom res pridobila nove finance za raziskovanje Marsa, vendar bi bilo dosti bolj smiselno, da bi se ZDA odpovedale delu financ, ki jih letno vlagajo v vojsko, kot da krčijo že tako nizek proračun za obnovljive vire energije. Vprašanje je, če ne stojijo za odločitvijo tudi lobiji jedrske energije in fosilnih goriv.

 

Kolonija na Marsu in številne zgradbe naj bi stale od 200 do 500 milijard dolarjev (vse skupaj čez 3 bilijone dolarjev), po drugi strani pa se bodo odpravili programi za obnovljivo energijo, ki stanejo manj kot milijardo dolarjev.

 

Točno taka politika, podkrepljena z močnimi lobiji, je tisto kar je ZDA številna leta potiskalo v ozadje pri obnovljivih virih energije. Čeprav smo poročali, da so se na tem področju precej izboljšali, je to ponoven korak nazaj. Edina dobra lastnost je, da bo morda ta investicija doprinesla k človeškemu osvajanju vesolja in da denar ne gre, kar je za ZDA zelo pogosto, za vojaške namene.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.