Tretjina odjemalcev Elektra Maribor je že vključena v sistem naprednega merjenja porabe električne energije

Odločitev družbe Elektro Maribor, da z namestitvijo pametnih števcev dajejo prednost potrebam odjemalcev po bolj prijaznem in tehnološko veliko naprednejšem načinu merjenja porabe električne energije, je dosegla pomemben mejnik.

Zaradi izjemnega angažiranja sodelavcev smo na distribucijskem področju Elektra Maribor v sistem naprednega merjenja vključili že 70.000 merilnih mest oz. 580 transformatorskih postaj, kar predstavlja 33 % vseh merilnih mest. 

V družbi Elektro Maribor bo, po načrtih, do konca leta 2013, v sistem naprednega merjenja vključenih vsaj 36 % vseh merilnih mest.


Sistem naprednega merjenja

V družbi Elektro Maribor uspešno izvajamo priporočila Direktive 2009/72/ES Evropskega parlamenta in Sveta o skupnih pravilih notranjega trga z električno energijo in Nacionalnega akcijskega načrta za energetsko učinkovitost. Posebno pozornost posvečamo sistemu naprednega merjenja, ki ga pospešeno gradimo in z razvojem novih tehnologij nenehno izboljšujemo.

Sistem naprednega merjenja meri, zbira in analizira porabo energije ter komunicira z merilnimi napravami, kot so števci električne energije. Sistem vključuje sistemske števce, komunikacijsko opremo, komunikacijske poti ter strojno in programsko opremo v merilnem centru.

V Sloveniji smo pri gradnji sistema naprednega merjenja med vodilnimi. V Načrtu razvoja distribucijskega omrežja električne energije v Republiki Sloveniji za desetletno obdobje od leta 2013 do 2022 aktivno sledimo cilju, da do leta 2020 v sistem naprednega merjenja vključimo vse odjemalce.

Učinki uvedbe sistema naprednega merjenja so pozitivni za uporabnike omrežja, dobavitelje električne energije in operaterja distribucijskega omrežja. Zaradi učinkovitejše rabe električne energije in manjših izgub v omrežju so pozitivni tudi okoljski učinki.

 

Ugodnosti za odjemalce

Uvedba naprednega merjenja prinaša več ugodnosti. Najpomembnejše ugodnosti za odjemalce so:

  • Obračun po dejanski mesečni porabi od prvega do zadnjega dne v mesecu – brez poračunov. Računi so bolj natančni in razumljivi, sprotno spremljanje porabe pripomore k varčevanju z električno energijo in prihranku denarja.
  • Izbira eno ali dvotarifnega načina merjenja električne energije brez stroškov nabave in vgradnje merilne opreme.
  • Ob prekoračitvi naročene moči je možen ponovni vklop brez čakanja na dežurno službo in brez stroškov zamenjave varovalk.

Več informacij

Naši odjemalci lahko več informacij o sistemu naprednega merjenja porabe električne energije najdejo na naši spletni strani www.elektro-maribor.si oziroma TUKAJ. Za vprašanja pa so jim na voljo sodelavci v klicnem centru na brezplačni številki 080 21 01.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.