Na reki Temza so zgradili največjo vetrno elektrarno na svetu

Rojstni kraj industrijske revolucije – Velika Britanija, je bila nekoč povsem odvisna od fosilnih goriv, vendar pa se časi spreminjajo. Pred kratkim je namreč na ustju reke Temze začela delovati največja vetrna elektrarna na svetu.

Elektrarno so poimenovali The London Array in je v lasti danskega podjetja DONG Energy, podjetja Abu Dhabi Madsar in nemškega E.ON. Elektrarna proizvaja kar 630 MW (megavatov) energije, kar je dovolj za napajanje 470.000-ih domov. Poleg zagotavljanja obnovljive energije se bo s projektom zmanjšal nivo CO2 v ozračju za 925.000 ton vsako leto. Vsekakor spoštovanja vreden dosežek.

Po skoraj 12 letih razvoja, London Array prevzame naziv največje vetrne elektrarne na svetu. Z njoi bo Velika Britanija s pomočjo vetrnih elektrarn na morju in rekah ustvarila letno 3,6 GW (gigavatov) energije. Ta številka naj bi se v naslednjih desetih letih povzpela na 18 GW, kar bo Veliko Britanijo postavilo na sam svetovni vrh po pridobivanju energije iz vetrno/morskih elektrarn.

“To je velik dan za Britanijo in velika zmaga za obnovljive vire energije” je ob slovesnosti rezanja traku dejal premier Združenega Kraljestva David Cameron. “Velika Britanija ima eno izmed najboljših podnebij na svetu, ko govorimo o obnovlijih virih energije.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.