Napovedana stavka sindikata dejavnosti energetike nepotrebna

Vlade RS se je odzvala na napoved splošne opozorilne stavke Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE), ki je napovedana od 4. do 21. aprila 2016. Sindikat opozarja na zadeve, ki se jih vlada zaveda, procesi za njihovo ureditev pa potekajo v najširšem dialogu z vsemi deležniki.

Predsedstvo Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE) je sklenilo, da je zaradi vseh obravnavanih težav v sistemu elektrogospodarstva, nerealiziranih obljub v razgovorih s predstavniki vlade RS, SDH, HSE in družbe SODO, potrebno zaostriti dialog in napovedalo splošno opozorilno stavko. Ta bi naj potekala med 4. in 21. aprilom 2016.

 

Ob napovedi splošne opozorilne stavke Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE) Vlada RS meni, da stavkovne zahteve vsebinsko ne upravičujejo stavke. V stavkovnih zahtevah sicer Sindikat opozarja na zadeve, ki se jih vlada zaveda, procesi za njihovo ureditev pa potekajo v najširšem dialogu z vsemi deležniki, vključno s predstavniki Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije.

Za stavkovne zahteve, ki se nanašajo na upravljanje in prestrukturiranje družb, vlada ni pristojna, temveč je pravi naslovnik za pogajanja delodajalec. Za upravljanje družb so odgovorni organi upravljanja, to sta poslovodstvo in nadzorni svet; slednjega imenuje Slovenski državni holding. 

Vlada obenem ocenjuje, da so spoštovane in se izvajajo vse točke dogovora, ki je bil sklenjen med stavkovnim odborom SDE in takratnim Ministrstvom za infrastrukturo in prostor ob zaključku stavke avgusta 2014.

 

Na napoved stavke so se odzvali tudi v Holdingu Slovenske elektrarne, ki ocenjujejo, da je stavka nepotrebna in neosnovana.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.