Nakupovalni gigant Wallmart z lastno proizvodnjo pokrije svoje potrebe po električni energiji

Morda veste, da je Wallmart ena največjih nakupovalnih verig v ZDA. Zagotovo pa niste vedeli, da ta nakupovalni gigant kar sam proizvaja energijo za svoje nakupovalne centre s pomočjo fotovoltaičnih elektrarn.

Mega-trgovec Walmart je okronal strehe svojih maloprodajnih trgovin z dovolj fotonapetostnimi paneli, da lahko same proizvajajo energijo za svoje poslovanje. Wallmartove trgovine po Ameriki imajo tako skupno inštalirane sončne moči za kar neverjetnih 98,43 megavatov, kar je več kot dovolj za njihovo poslovanje. Wallmart je tako eden prvih trgovcev, ki se je odločil za to potezo, k tej odločitvi pa pozivajo tudi ostale, ki ne želijo biti odvisni od tujih virov električne energije, obenem pa bi si na dolgi rok radi zmanjšali fiksne stroške.

Walmart se je za to potezo odločil seveda iz finačnih razlogov, saj naj bi se jim investicija pokrila v približno desetih letih. Tudi ostali ameriški in evropski trgovci že opremljajo svoje trgovine s fotovoltaičnimi panelami (predvsem v zadnjem času, ko cene teh padle). Za to potezo so se tako že odločili Costco, Kohls, Apple in IKEA, vendar pa so njihovi rezultati v primerjavo z Wallmartom zanemarljivi. Drugi največji trgovec z lastno fotovoltaično napeljavo Cosco z inštalirano močjo le 47,06 megavatov, kar je skoraj enkrat manj kot Wallmart.

Res zanimivo bo videti, če se bo tudi kakšen slovenski trgovski “gigant” odločil za podobno potezo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.