Nakupovalne navade lahko predvidijo vzrok smrti

Young woman standing against shelf in pharmacy searching for medicine
Foto: Lyndon Stratford iz iStock

Raziskava iz poslovne šole Univerze v Nottinghamu je korak bliže napovedovanju smrti zaradi bolezni dihal s pomočjo analize nakupovalnih navad strank v lokalnih upravnih območjih po vsej Angliji.

Raziskava, objavljena v reviji Nature Communications, raziskuje povezavo med nakupom zdravil brez recepta, od sredstev proti kašlju do lajšanja bolečin, ki se uporabljajo za zdravljenje bolezni dihal, in registriranimi smrtmi zaradi teh bolezni.

Za preučevanje več kot 2 milijard zapisov prodaje od marca 2016 do marca 2020, ki jih je zagotovil britanski prodajalec iz središča mesta, so raziskovalci Univerze v Nottinghamu, pod vodstvom Elizabeth Dolan in dr. Jamesa Gouldinga na Poslovni šoli Univerze v Nottinghamu, uporabili umetno inteligenco (AI) za napovedovanje smrti v 314 lokalnih upravnih območjih po vsej Angliji.

Ekipa je ugotovila, da so bile napovedi pogosto veliko natančnejše pri uporabi podatkov o nakupih iz lokalnih upravnih območij kot pri modelih, ki so se pretežno zanašali na sezonske trende in sociodemografske dejavnike, kot so revščina, kakovost stanovanj, starost in velikost prebivalstva. Poleg tega so akademiki ugotovili, da so lahko z analizo podatkov natančno napovedali smrti zaradi bolezni dihal več kot 17 dni vnaprej.

Znanstveniki upajo, da bodo lahko s pomočjo teh ugotovitev prihodnji razvoji na tem področju pomagali prepoznati tiste, ki so najbolj ogroženi s smrtjo zaradi bolezni dihal. Dolan, doktorska študentka na področju Horizon CDT in članica Poslovne šole Univerze v Nottinghamu, je dejala: “Naša raziskava kaže, da uporaba prodajnih podatkov, kot so naraščajoči nakupi zdravil proti kašlju, bistveno izboljšuje napovedi smrti zaradi bolezni dihal. To poudarja nujno potrebo po dostopnosti tega praktičnega podatkovnega vira za medicinske raziskave. “Lahko bi predstavljalo neprecenljivo orodje za izboljšano upravljanje storitev in bolj učinkovito načrtovanje, še posebej zdaj, ko se soočamo s COVID-19 poleg drugih vzrokov bolezni dihal.”

 

Prejšnji članekNič več metanja denarja skozi okno
Naslednji članekNa metlo nanesla brivsko peno, zdaj vsi posnemajo njen trik za čiščenje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.