Najvišje stavbe na svetu

Najvišje stavbe na svetu
Najvišje stavbe na svetu

Ljudje smo že od nekdaj fascinirani z rekordi in višino. Oboje smo združili z grajenjem visokih stolpnic in nebotičnikov. Če se nam slovenski Intercontinental hotel v Ljubljani zdi visok, je bolje, če si ne predstavljamo kako bi bile pri nas videti najvišje stavbe tega sveta. Za čim lažje predstavljanje pa smo sestavili lestvico desetih najvišjih zgradb na tem svetu.

Taipei 101 – 508 metrov

Med leti 2004 in 2009 je nosila stolpnica naziv najvišje stavbe na svetu. Trenutno se nahaja na desetem mestu na svet, a na prvem v Tajvanu. Svojo otvoritev je doživela na zadnji dan leta, zato je tudi prizorišče velikih novoletnih zabav.

Taipei 101
Taipei 101

China Zun – 528 metrov

Najvišja stolpnica v Pekingu je razlog, da bo to tudi ostala, saj so oblasti nove gradnje omejile na višino 190 metrov. Večnamenska stavba na svojih 109 nadstropjih ponuja kar 427 tisoč kvadratnih metrov pisarn, trgovin, apartmajev in dvoran.

China Zun
China Zun

Tianjin CTF Finance Centre – 530 metrov

Četudi se uvršča na osmo mesto najvišjih stavb na svetu, pa je v nečem najvišja na svetu. Ta rekord drži kot stavba z manj kot sto nadstropij, ima jih 97. Vrh stavbe se ob sončnem vremenu lesketa kot diamant.

Tianjin CTF Finance Center
Tianjin CTF Finance Center

Guangzhou CTF Finance Centre – 530 metrov

Tretja najvišja stavba na Kitajskem je večnamenska stolpnica s površino več kot pol milijona kvadratnih metrov. Gradili so jo devet let, s tem pa dosegli še en rekord. V stolpnici je najhitrejše dvigalo na svetu, ki se v eni sekundi premakne za kar enaindvajset metrov.

Guangzhou CTF Finance Center
Guangzhou CTF Finance Center

One World Trade Center – 541,3 metrov

Naslednik legendarnih dvojčkov je One WTC. Po devetih letih gradnje se je za javnost odprla leta 2015 in postala najvišja stavba na zahodni polobli. Za izgradnjo stolpnice so Američani porabili skoraj štiri milijarde dolarjev. Velikost je točno določena v ameriškem merskem sistemu, saj je stavba visoka 1776 ft. To je tudi letnica neodvisnosti ZDA.

One World Trade Center
One World Trade Center

Lotte World Tower – 554,5 metrov

Najvišja stavba v Južni Koreji je Lotte World, ki ima 123 nadstropij. Za javnost se je odprla leta 2017. Vsako leto se uvršča tudi na sezname najlepših stavb na svetu, kar pa je seveda odločitev posameznika.

Lotte World Center
Lotte World Center

Ping An Finance Center – 599 metrov

Četrta najvišja stavba na svetu in druga najvišja na Kitajskem. S Šanghajskim stolpom si deli rekord za najvišje postavljeno razgledno ploščad. Ta je postavljena na 562 metrih. Finančni center ima kar 115 nadstropij, ki so po večini poslovna.

Ping An Finance Center
Ping An Finance Center

Abraj Al-Bait Clock Tower – 601 metrov

Najvišja stavba v Savdski Arabiji je hkrati tudi najvišja stavba z uro na svojem vrhu. Njena izgradnja je bila sicer predmet prepira s Turčijo saj je zgrajena na kraju, kjer je nekoč stala mošeja iz časov Otomanskega cesarstva. Dokončali so jo leta 2012, od takrat pa s svojimi 120 nadstropji privablja obiskovalce.

Abraj Al-Bait Clock Tower
Abraj Al-Bait Clock Tower

Shanghai Tower – 632 metrov

Čeprav gre za drugo najvišjo stavbo na svetu, pa je Šanghajski stolp v nečem prvi. Je najvišja zavita stavba na svetu, kar je popolnoma svoj rekord. Stolp je bil zgrajen leta 2015, obsega pa 128 nadstropij. S četrtouvrščeno stavbo na tej lestvici pa si deli rekord za najvišje ležečo razgledno ploščad.

Shanghai Tower
Shanghai Tower

Burj Khalifa – 828 metrov

V Dubaju stoji najvišja stavba na svetu. Stolp Burj Khalifa je bila zgrajena leta 2010, gradili pa so jo kar šest let. V stolpnici je 154 nadstropij, ki jim lahko dodamo še devet nadstropij za vzdrževanje. Izgradnja najvišje stavbe na svetu je stala kar milijardo in pol dolarjev. S svojimi 57 dvigali in več kot 300 tisoč kvadratnimi metri površine, je ponos Združenih Arabskih Emiratov.

Burj Khalifa
Burj Khalifa
Prejšnji članekNaj vas to poletje hladi klima, ki ne piha!
Naslednji članekIzkoristite deževnico in prihranite pri stroških vode!
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.