Na Škotskem bodo izdelki za menstruacijo brezplačni

Praktično po vsem svetu se ženske srečujejo z menstrualno revščino (period poverty), saj so lahko stroški za nakup higienskih izdelkov, ki jih ženske potrebuejo med menstruacijo za nekatere strošek, ki si ga stežka privoščijo. Ker ta traja v povprečju pet dni, to mesečno nanese vsaj 10 evrov.

Škotski parlament je prvi na svetu sprejel zakonodajo, ki mora začeti veljati v dveh letih, določene institucije pa bodo morale menstrualne dodatke zagotavljati v šolah in na univerzah.

Predlog zakona je po poročanju BBC-ja že leta 2016 prestavila poslanka Monica Lennon, ki pravi: »Menstruacija se ne ustavi med pandemijo, izboljšanje dostopa do tamponov, vložkov in drugih izdelkov še nikoli ni bilo bolj pomembno

Gre za resno težavo

Glede na raziskavo 2000 mladih žensk na Škotskem se je izkazalo, da si ena od štirih intervjuvank, ki obiskuje šolo ali fakulteto, težko kupi menstrualne izdelke. Kot poroča BBC, si okoli deset odstotkov deklet v Združenem kraljestvu ne more kupiti tovrstnih izdelkov, 15 odstotkov si jih kupi s težavo, 19 odstotkov pa si jih ne more privoščiti.

Sprejeti zakon škotskega parlamenta ne odpravlja le nedostopnosti do tega osnovnega higienskega pripomočka žensk, temveč poskuša tudi destigmatizirati menstruacijo. Raziskava je pokazala, da je kar 71 odstotkom deklet, starih od 14 do 21 let, neprijetno kupovati izdelke za menstruacijo.

VIRRTV SLO
Prejšnji članekZ avtom kar preko lebdečega mostu
Naslednji članekNaravna ali umetna božična smrečica?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.