Z avtom kar preko lebdečega mostu

Zelo zanimivi na pogled, a hkrati učinkoviti in funkcionalni. Govorimo o sodobnih lebdečih oziroma plavajočih (floating) mostovih, ki se pojavljajo na različnih delih sveta. Kje jih lahko postavimo in kakšne so lastnosti teh veličastnih struktur?

Zahteva posebne pogoje

Za postavitev lebdečega mostu je potrebno izpolnjevanje več pogojev. Ponavadi se ti postavljajo tam, kjer običajni mostovi in jekla ali betona niso najprimernejša izbira – tam kjer je vodno dno nestabilno in mehko. Obenem je pomembno, da je na mestu postavitve lebdečega mostu voda precej globoka, odvisno od predvidene nosilnosti mostu. Poleg tega so mesta, kjer so veter in valovi močni, neprimerna za takšno konstrukcijo.

Izjemen konstrukt, ki izgleda neverjetno

Sodobni lebdeči mostovi so praviloma izdelani iz jekla, betona, lesa ali skupka teh materialov. Ker so nekateri mostovi locirani v slani morski vodi, je beton še posebej priročen, saj je odporen na korozijo v slani vodi in ustrezno blaži tresljaje, ki nastajajo zaradi prometa, vetra in valov.

Inženirji morajo pri načrtovanju upoštevati ne samo sil vode in vetra, temveč tudi težo prometa, pri čemer si pomagajo z vzgonom. Tako si pomagajo s pontoni, ki so preproste votle, neprepustne posode. Če so pontoni v velikem številu ali velikosti, lahko podpirajo težo, ki ustreza količini vode, ki jo izpodrivajo, tudi če so izdelani iz težkega materiala, kot je beton.

Obstajata dve osnovni kategoriji »pontonskih« mostov: neprekinjeni in ločeni pontoni. Kot že ime pove, se neprekinjen ponton razteza po celotni dolžini mostu. Ponavadi je vrh pontona prekrit z nekakšnim krovnim slojem, ki podpira promet. Ločeni pontonski mostovi uporabljajo več pontonov, razporejenih po dolžini mostu.

Postavitev lebdečih mostov je v primerjavi z tradicionalnimi tudi cenovno ugodnejša.

Najdemo jih na različnih koncih sveta

Lebdeče mostove najdemo na različnih koncih sveta, vse od Kitajske, ZDA, Avstralije pa vse do Skandinavije. Najdaljši plavajoči most na svetu stoji v Seattlu, v ZDA, imenuje se The Evergreen Point Floating Bridge, ali tudi 520 Bridge, dolg pa je kar 2350 m. Prečka Lake Washington.

Eden najbolj znanih stoji tudi v mestu Enshi v provinci Hubei. Ta most je dolg 500 m in širok 4,5 m in je lociran v bujnem zelenem gozdu, s katerim se most kar nekako poveže. Oglejte si videu.

Amazing! Vehicle passes floating bridge with rising waves on river

Bi si upali zapeljati? ??

Maja Markovič

Novinarka

PREKOIndia today
VIRENR
Prejšnji članekKako je drugi val koronavirusa prizadel ponudnike v Sloveniji?
Naslednji članekNa Škotskem bodo izdelki za menstruacijo brezplačni
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.