Naravna ali umetna božična smrečica?

Praznični december je končno tu in s tem tudi okraševanje božične smrečice. Če še niste odločeni, ali boste posegli po naravni ali umetni različici, spodaj navajamo nekaj dejstev, ki vam bodo pomaga pri odločitvi.

Umetna božična smrečica

Umetno božično drevesce ni nič več kup grde zelene okrašene plastike, saj se je videz umetnih smrečic že zelo približal naravnim. Poleg tega gre za cenovno ugodnejšo opcijo, vsaj na dolgi rok, saj ni potrebno vsako leto kupovati nove. Lahko pa se ravno zaradi tega svoje smrečice naveličate. V tem primeru svetujemo zamenjavo ali še bolje izdelavo okraskov, ne pa menjavanje umetne smrečice prepogosto. Na voljo so v različnih barvah in velikostih. Je priročnejša za postavitev, še posebej če živite v bloku, saj se sestavi iz različnih delov. Manj je tudi odpadlih iglic in pa seveda doba postavitve je precej daljša kot pri naravni – stoji lahko kolikor dolgo želite. Kar se tiče vpliva na okolje, so umetne smrečice slabša izbira. Res da s tem obvarujemo gozdne površine pred krčenjem, vendar so vseeno umetne narejene iz materialov, ki niso primerni za recikliranje, poleg tega pa masovni transport teh smrečic iz držav z nizkimi produkcijskimi stroški vpliva na povečanje emisij.

Naravna različica

Trenutno pa se, tako kot na drugih področjih, vse pogosteje vračamo k naravnemu, saj ima to poseben čar. Naravna smrečica namreč lepo diši in doda posebno čarobnost. Če se odločite za to opcijo, bodite pozorni, saj so drevesa, ki so vzgojena za prodajo, označena z nalepko Zavoda za gozdove Slovenije, ki dokazuje, da so pridobljena brez škode za gozd in je bil vpliv na okolje minimalen. Tako boste tudi prepričani, da ste našemu planetu naredili uslugo. Tisti, ki imate svoje gozdove, lahko krasna drevesca iz lastnega gozda pridobite le na podlagi izdane odločbe o usmeritvah in pogojih za pridobivanje smole in okrasnih dreves. Še ena od prednosti naravne smrečice je, da si lahko vsako leto izberete drugačno velikost in obliko, da ne postane dolgočasna. Ima pa naravna smrečica tudi nekaj slabosti, prva je ta, da naravne iglice v precejšnji meri odpadajo. Poleg tega imajo krajšo življenjsko dobo, ki jo sicer lahko podaljšamo, če jo postavimo na hladnejše mesto, vendar je to v ogrevanih prostorih težje izvedljivo. Ne smemo pa pozabiti niti na to, da moramo naravno smrečico primerno odvreči, in sicer v posebne zabojnike za zeleni odrez v zbirnih centrih ali pa razrezane v zaboj za biološke odpadke (seveda brez okraskov!).

Naredite si jo sami

Alternativa, ki pa je še najbolj okolju prijazna, pa je ta, da si drevesce izdelate sami. Tako bo lahko ustvarjala cela družina, poleg tega pa bo smrečica inovativna in povsem po vaših željah. Enako velja za okraske. Prilagamo video z nekaj idejami, sicer pa imate pri tem povsem proste roke.

VIRnature.org
Prejšnji članekNa Škotskem bodo izdelki za menstruacijo brezplačni
Naslednji članekEkocid bo morda kmalu zakonsko prepovedan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.