Cvetje za 8. marec: Tako bo dalj časa sveže!

šopek cvetje

Z 8. marec, dan žena, je tradicija, da se ženskam izroči cvet. Ker rezano cvetje v vazah hitro ovene, je dobro poznati nekaj zvijač, da dišečim rastlinicam podaljšamo življenjsko dobo.

  1. Obrezovanje stebel

Preden cvetlice postavite v vazo z vodo, odrežite približno 2 centimetra konice stebla, odvisno seveda od višine vaze in dolžine cvetličnih stebel. Vrtne škarje so za to najprimernejše, a si lahko pomagate tudi z navadnimi kuhinjskimi ali ostrim in suhim kuhinjskim nožem. Steblo odrežite pod kotom, da bi cvetlica lažje srkala vodo iz vaze. Strokovnjaki svetujejo, da postopek ponavljate vsakih nekaj dni.

  1. Odstranjevanje listja

Odmrlo listje ali cvetne liste, ki padejo v vodo, takoj odstranite, da bi preprečili razraščanje bakterij. Vodo in šopek preverjajte dnevno, to je še posebej pomembno pri mešanih šopkih, saj cvetlice ne cvetijo in prav tako ne izgubljajo listov istočasno.

  1. Najprimernejša vaza

Nekaterim se bo to zdelo samoumevno, a vendar je izjemno pomembno, da za šopek izberete ustrezno vazo. Če kupite šopek cvetočih potonik na dolgih steblih, še ne pomeni, da je zanje najbolj primerna visoka ozka vaza. Večjim rožam s težkimi cvetovi je potrebno skrajšati stebla in jih položiti v nižjo vazo, kjer bodo lahko podpirale ena drugo med cvetenjem in imele dovolj prostora, da se popolnoma razcvetijo. Ozke in visoke vaze so primernejše za občutljivejše rože. Prav tako bodite pozorni, da rože ne bodo natlačene. Včasih je iz enega velikega šopka bolje narediti dva manjša.

  1. Redna menjava vode

Šopek položite v čisto vazo, s svežo vodo sobne temperature. Vodi dodajte hranila za rastline, dobro premešajte, in šele nato dodajte rože. Vodo menjajte redno, vsakih nekaj dni, istočasno pa očistite vazo in obrežite stebelca.

  1. Kam postaviti vazo

Rože bodo ohranile svojo podobo dlje časa, če jih boste hranili na hladnem mestu – nekateri svetujejo celo, da vazo s šopkom vsako noč postavite v hladilnik. Predvsem pa je priporočljivo, da šopek držite stran od direktnega sonca in, da vaze ne postavljajte na kuhinjske in druge elektronske naprave, ki proizvajajo hladen zrak ali se močno segrevajo (na primer nad pečico, na hladilnik, pod klimatsko napravo, zraven računalnika ali televizije). Rože se bodo ob odprtem oknu hitreje izsušile in dehidrirale, prav tako pa jih ne postavljajte ob sveže sadje, ki v zrak sprošča majhne količine plina in vpliva na življenjsko dobo cvetlic.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPoslavlja se še zadnja cestninska postaja
Naslednji članekNa kraju zločina uporabili robotskega psa
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.