Javna obravnava predloga Zakona o dimnikarskih storitvah

Ministrstvo za okolje in prostor je v petek, 17. 6. 2015, dalo v javno obravnavo predlog Zakona o dimnikarskih storitvah. S sprejemom Zakona o varstvu okolja (ZVO-1F) se sedanja ureditev izvajanja dimnikarskih storitev ohranja do 31. 12. 2015, ko se bo prenehala izvajati kot obvezna državna gospodarska javna služba.

Mnenje MOP je, da je za zagotovitev javnega interesa na področju izvajanja dimnikarskih storitev tudi v prihodnje potrebna regulacija tega področja, zaradi česar je potrebno sprejeti nov Zakon o dimnikarskih storitvah, ki bo urejal to vsebino.

MOP je na svoji spletni strani objavilo, da so cilji izvajanja storitev še vedno v javnem interesu, ki je izražen v skrbi za varstvo okolja, zdravja in premoženja ljudi, požarni varnosti, kot tudi energetski učinkovitosti malih kurilnih naprav. V predlagani ureditvi, ki temelji na licenčnem sistemu, je najpomembnejša novost možnost proste izbire izvajalca dimnikarskih storitev. Uporabnik bo z dimnikarsko družbo podpisal izjavo o izbiri izvajalca, ki bo pripomogla k večji preglednosti in varnosti obeh. Dimnikarjem bo licence podeljevalo (in odvzemalo) Ministrstvo za okolje in prostor. Licenca ne bo krajevno (veljala bo za celotno področje RS) in ne časovno omejena (trajna), cena izvajanja storitev pa bo maksimirana.

Na spletni povezavi si lahko ogledate predlog Zakona o dimnikarskih storitvah. Pripombe in predloge na predlog zakona posredujte do 28.8.2015 na e-naslov gp.mop@gov.si (v obliki word dokumenta).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.