MOP podpisal pogodbo z zunanjimi izvajalci, ki bodo izdelali podlage za obvladovanje obremenjenosti zunanjega zraka z neprijetnimi vonjavami

Ministrstvo za okolje in prostor je konec maja sklenilo pogodbo z zunanjimi izvajalci (Univerzo v Ljubljani, Veterinarsko fakulteto; Univerzo v Ljubljani Fakulteto za strojništvo in podjetjem Studio okolje d. o. o., Ljubljana) za izdelavo Strokovnih podlag za vzpostavitev sistema za obvladovanje obremenjenosti zunanjega zraka z neprijetnim vonjem.

Projekt je razdeljen na štiri sklope. V drugem sklopu se predvideva preizkus različnih metod za ugotavljanje obremenitev okolja z motečim vonjem na terenu. Ena izmed teh metod, je tudi metoda ocenjevanja motečih vonjev na družbo. Ta metoda se bo izvajala s pomočjo anketiranja krajanov, ki živijo na izpostavljenih območjih, kjer se čuti neprijeten vonj, ki prihaja od različnih dejavnikov.

 

Metoda anketiranja posameznikov in upoštevanje njegovih zaznav je pomemben faktor pri zagotavljanju strokovnih podlag, ki jih morajo zunanji izvajalci izvesti pri pripravi strokovnih podlag.

 

Vzporedno z izvajanjem metode anketiranja bo na določenem področju potekalo tudi preverjanje drugih metod za ocenjevanje celotne obremenitve okolja z motečimi vonjavami. Primerjava rezultatov različnih metod bo ob ostalem strokovnem gradivu temelj strokovnih podlag v pripravi.

 

Rok za dokončanje projektne naloge je 22 mesecev po podpisu pogodbe.

 

Javnost želimo obvestiti, da so omenjeni zunanji izvajalci že pričeli z delom. Na različnih območjih Slovenije so že opravili anketiranje, medtem, ko nekje šele potekajo priprave.

 

Odziv širše javnosti, zlasti krajanov, je izredno pozitiven, nikakor pa ne bi mogli reči za javne institucije, ki načrtno želijo pregnati zunanje izvajalce iz svojega območja, kot, da se tam nič ne dogaja oziroma kot, da na določenem področju ni problema neprijetnih vonjav, ali pa želijo te načrtno prikriti.

 

Na Mednarodno okoljsko organizacijo Alpe Adria Green smo prejeli kar nekaj pritožb krajanov, ki so bili deležni agresivnega napada s strani javnih uslužbencev. Kot okoljska organizacija obsojamo takšno ravnanje javnih uslužbencev, saj to dokazuje, kako pokvarjeni so nekateri posamezniki, ki jih plačujemo davkoplačevalci.

Krajani povezani v civilne iniciative so že imeli informativne sestanke z izvajalci tega projekta. Dogovorili so se za sodelovanje in pomoč na terenu. V naslednjih mesecih bodo naključni krajani dobili anonimne ankete, ki jih bodo morali izpolniti. Možnost izpolnjevanja je elektronski način ali pa ročni. Pri ročni oddaji izpolnjenega vprašalnika bo na nevtralnem mestu postavljen zaboj, kamor bodo ljudje lahko odnesli izpolnjene vprašalnike. Anketa je popolnoma anonimna.

 

V Mednarodni okoljski organizaciji Alpe Adria Green so prepričani, da bodo zunanji izvajalci uspešno izvedli ta projekt ter, da bodo pridobljeni rezultati temelj za pripravo Uredbe o motečih vonjavah, ki je velik problem v sodobni družbi in na katero čakamo v Sloveniji že vse od leta 2008. AAG je 2013 s peticijo  “PETICIJA DRŽAVLJANOV REPUBLIKE SLOVENIJE ZA TAKOJŠNJE SPREJETJE EU-USTREZNE ZAKONODAJE V DRŽAVNEM ZBORU S PODROČJA OBVLADOVANJA SMRADU, PRAŠNIH DELCEV, DUŠIKOVIH OKSIDOV, FORMALDEHIDA IN DRUGIH ONESNAŽEVAL” zahteval ureditev tega področja.

 

V AAG so dobili odgovor iz kabineta takratne predsednice vlade, tak kot so ga pričakovali, saj se mora pri nas vsaka zadeva zaradi birokracije nekajkrat obravnavati. Zakon o smradu je po vaših informacijah obravnavala že vlada leta 2009, vendar takratna vlada, kot ostale pred njo niso hotele “pobrskati po arhivu prejšnjih sej prejšnje vlade in napol narejene stvari speljati do konca!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.