Microsoft in Apple med vodilnimi podjetji na področju obnovljive energije

Microsoft in Apple, dva informacijsko-tehnološka giganta, stalno tekmujeta med sabo in povzročata težave drug drugemu. Zelo dobra je novica, da med seboj tekmujeta tudi na področju obnovljivih virov energije – obe podjetji si namreč prizadevata čim večji del svojih obratov napajati s pomočjo obnovljive in čiste energije.

Microsoft je tako pred kratkim podpisal dolgoročno pogodbo s PPA vetrnimi elektrarnami za svoj podatkovni kompleks v Texasu, medtem ko Apple načrtuje izgradnjo večjega števila fotovoltaičnih elektrarn, ki bodo dobavljale sončno energijo njihovim tehnološkim centrom.


Tekmovalnost med obema gigantoma na vseh področjih je epskih razsežnosti. Enako velja tudi na področju obnovljivih virov energije, poroča ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA). Po njenem poročilu sta obe tehnološki podjetji v samem vrhu po pridobivanju obnovljive čiste energije (izredno se jima približuje tudi največji ameriški trgovec Wallmart).

Microsoft stavi na vetrno energijo
Microsoft je zakupil več kot 1,9 milijarde kilovatnih ur kreditov za obnovljivo energijo. S tem se je obvezal, da bo v prihodnosti njihovo poslovanje popolnoma brezogljično in da bodo škodljive emisije v okolje zmanjšali na minimalno raven. Vedno večji del njihovih razvojnih in podatkovnih centrov prehaja na obnovljivo energijo.

Da Microsoft misli resno dokazuje tudi dejstvo, da so podpisali 20-letno pogodbo s kompleksom vetrnih elektrarn Kenichi Wind Project, da bodo zakupili vso njihovo proizvedeno energijo. “Imamo dolgoletno ambicijo v smeri pridobivanja čiste energije” je povedal Rob Bernard vodja okoljske strategije Microsofta in še dodal: “to je priložnost, da gremo na višjo stopnjo in vlagamo neposredno v zeleno energijo.

Apple in sončna energija

Apple ne zaostaja za Microsoftom. A namesto v vetrno energijo več vlagajo v sočno energijo. Tako so vložili več kot 500 milijonov dolarjev v podjetje GT Advances Techonologies, ki naj bi jim zagotovilo material za nove iphone telefone, obenem bodo zgradili nov obrat v Arizoni, ki se bo v celoti napajan z obnovljivo energijo. Tudi sicer Apple načrtuje, da bo vedno večji del njihovih obratov napajan s pomočjo obnovljive energije.


Prvak še vedno Intel

Omeniti pa velja, da tako Microsoft kot Apple zelo zaostajata za podjetjem Intel, ki vsako leto porabi 3,1 milijarde kilovatnih ur energije izključno iz vetrnih, sončnih in geotermalnih virov. Največji internetni gigant Google še kar konkretno zaostaja za prvimi tremi, kljub ambicijam po samostojnem napajanju svojih centrov z obnovljivo energijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.