Gradbeni nadzor – kaj je in kdaj je potreben

Trije moški se sklanjajo nad veliko polo papirja na gradbišču

Začenjate graditi pa ne veste, kaj vse za to potrebujete? Na arhitekta in gradbeno dovoljenje se vedno spomnimo, na gradbeni nadzor pa včasih kar pozabimo. Vendar je ta tudi potreben, kadar gre za večje posege, dober nadzornik pa je tudi zlata vreden.

Kaj sploh je gradbeni nadzor?

Gre za strokovni nadzor na gradbišču, s katerim nadzornik preveri, ali gradnja poteka v skladu s projektno dokumentacijo. Gradbeno dovoljenje je namreč izdano na podlagi te dokumentacije in vse mora potekati tako, kot je tam zapisano. Nadzornik pa mora preverjati tudi kakovost izvedenih del, kakovost gradbenih proizvodov, materialov, inštalacij in tehnoloških naprav, ki se vgrajujejo v objekt. Skrbeti mora tudi za to, da se dogovorjeni roki izgradje spoštujejo.

Kdaj ga potrebujemo?

Če se sami lotevate gradnje enostavnih objektov, potem gradbeni nadzor ni obvezen. Lahko pa ga kljub temu zaupate pravni ali fizični osebi, ki izpolnjuje pogoje za odgovorno vodenje del ali odgovorno projektiranje. Gradbeni nadzor mora tudi biti zagotovljen najkasneje na dan, ko se na gradbišču začnejo pripravljalna dela.

Narisan tloris

Pri gradnji novega objekta je sicer gradbeni nadzor priporočljiv, ker vam zelo olajša delo in lahko prihrani veliko denarja in težav. Največja prednost gradbenega nadzora pa je seveda ta, da se izognemo napakam pri sami gradnji. Naloga nadzornika je namreč ta, da vam pomaga pri pogajanjih z izvajalci, nadzira porabljeni material in ščiti pred nepotrebnim delom.

Koliko bomo za to odšteli?

Gradbeni nadzor nam zagotavlja nizke stroške. Če izberete osnovni nadzor, boste odšteli nekje med 1000 in 2000 evrov, za temeljit nadzor pa tudi do 5000 evrov. Običajno vas bo gradbeni nadzor stal med 1 % do 5 % investicijske vrednosti projekta. Nadzor običajno poteka trikrat tedensko v prvem mesecu gradnje, potem pa samo enkrat tedensko do konca gradnje. Dober gradbeni nadzornik vam bo močno olajšal delo in prihranil stroške, zato se dobro pozanimajte o njegovih referencah. Najpomembnejša je kvaliteta dela, zato se tukaj splača odšteti malce več denarja, da bo vaša gradnja potekala nemoteno.

Prejšnji članekNa Koroškem kmalu vetrna elektrarna
Naslednji članekLes v gradnji: na ogled osupljivi slovenski projekti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.