Vlada RS: Potrdila Poročilo o ukrepih za spodbujanje uporabe biogoriv

Vlada Republike Slovenije se je na današnji seji seznanila in potrdila Poročilo o ukrepih za spodbujanje uporabe biogoriv, celotni prodaji goriv za uporabo v prometu in deležu biogoriv za leto 2012.

Poročilo bo skladno s tretjim odstavkom 16. člena Uredbe o pospeševanju uporabe biogoriv in drugih obnovljivih goriv za pogon motornih vozil poslano Evropski komisiji za izpolnitev zahteve prvega odstavka 4. člena Direktive Evropskega parlamenta in Sveta 2003/30/ES z dne 8. maja 2003 o pospeševanju rabe biogoriv in drugih obnovljivih goriv v sektorju prevoza.

 

Glede uvajanja ukrepov spodbujanja rabe biogoriv v prometu je izhodiščni programski dokument Vlade Republike Slovenije Operativni program zmanjševanja emisij toplogrednih plinov do leta 2012, ki predvideva v obdobju 2008 – 2012 povprečno letno porabo biogoriv okoli 3 % vseh goriv, namenjenih pogonu motornih vozil; v letu 2012 je bil povprečni masni delež biogoriv v gorivih za transport  (m/m%) 3,16; povprečni energijski delež biogoriv v gorivih za transport  (E/E%) pa 2,68.

 

V letu 2012 je biogoriva na trgu ponujalo 24 oz. 25 registriranih in identificiranih distributerjev, ki so skladno z uredbo poročali ministrstvu. Na podlagi tako pridobljenih podatkov, podatkov izvajalcev spremljanja kakovosti tekoči goriv in biogoriv ter Carinske uprave RS o oprostitvah plačila trošarine, je količina biogoriv (čistega biodizla, biodizla primešanega fosilnemu dizlu in bioetanola oziroma ETBE primešanega motornim bencinom) v letu 2012 znašala 37.032.097 kg (podatek vključuje goriva iz zalog preteklega leta) oz. 16.658.079 kg (podatki CURS o prodaji).

 

V Sloveniji je v letu 2012 proizvajal biodizel le en registrirani proizvajalec, ki ga je proizvedel za 1059 ton; zanj je uporabil oljno ogrščico (ni bila pridelana na kmetijskih površinah v Republiki Sloveniji) in sojino olje (iz uvoza).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.