Kitajcem nihče ne seže niti do kolen

Leto 2019 je bilo za graditelje nebotičnikov izjemno. V preteklem letu je zraslo kar 126 stavb, višjih od 200 metrov. To je sicer po ocenah organizacije The Council on Tall Buildings and Urban Habitat 13,7 odstotka manj kot leto prej. V 2018 je namreč zraslo 146 nebotičnikov. V lanskem letu so skupno postavili 26 supervisokih zgradb, kar je največ doslej.

Infographic: The Cities Building The Most Skyscrapers | Statista

Infografika - Statista
Največ nebotičnikov so v letu 2019 zgradili na Kitajskem. (https://www.statista.com/)

Kitajske ne prekaša nihče

Država, v kateri so jih največ zgradili, pa je Kitajska. V enem letu je namreč postala bogatejša za kar 56 nebotičnikov.

Med drugim se Kitajska ponaša z rekordom za najvišjo stavbo, ki je bila kadarkoli zgrajena. To je nebotičnik v Tianjinu, imenovan Tianjin CTF Finance Centre. Zasnoval ga je priznan arhitekturni biro Skidmore, Owings & Merrill. V višino meri vrtoglavih 530 metrov in skupaj s ‘sestrskim’ stolpom Guangzhou CTF Finance Centre sodi med najvišje stavbe na Kitajskem in na svetu nasploh. Samo v mestu Shenzhen na Kitajskem so v letu 2019 zgradili 15 nebotičnikov. Več kot v istem letu na področju celotnih ZDA, torej.

Druga najvišja stavba, ki je bila zgrajena v preteklem letu, je 462 metrov visok nebotičnik Lakhta Center (znan tudi kot Gazprom Tower) v Sankt Peterburgu v Rusiji. Tretja najvišja stavba, zgrajena v 2019, se tako kot večina, bohoti na Kitajskem. Gre za nebotičnik Suzhou IFS, ki meri v višino 456 meterov.

Dejstvo, da se vse pogosteje pojavlja gradnja nebotičnikov, ki so med seboj povezani s horizontalnimi elementi, nakazuje na prenaseljenost na Kitajskem in željo po selitvi življenja na višino.

Raffles City Chongqing, China -- Silkroad CG Animation

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRStatista
Prejšnji članekNovi ameriški dom vas bo pustil odprtih ust
Naslednji članekKako očistiti bele plastične stole?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.