Novi ameriški dom vas bo pustil odprtih ust

Na letošnjem Mednarodnem gradbenem sejmu v Las Vegasu, ki se je odvijal med 21. in 23. januarjem, ni šlo brez predstavitve ‘novega ameriškega doma’.

Ameriško nacionalno združenje graditeljev je že 37. leto zapored predstavilo t.i. naj ameriški dom. Združeval naj bi vse najsodobnejše trende v gradbenem, oblikovnem in tehnološkem.

The new American Home 2020
Photo Courtesy of Jeff Davis Photography

Presežek v vseh pogledih

Za leto 2020 so za naj dom razglasili kar 597 kvadratnih metrov veliko hišo, ki so jo zgradili Sun West Custom Homes v Hendersonu (Nevada). Stavba združuje številne elemente sodobnega dizajna, minimalistična dekoracija in ukrivljene stene pa ji dajejo poseben značaj. Do izraza prišli poleg dizajna tudi tehnologija in inovacije na področju razvoja pametnih domov.

Med drugim ima hiša svoje po naročilu izdelano gorišče, neskončni bazen, vgrajene visokotehnološke sisteme, drsna vrata, ekrane, ki se prikažejo in skrijejo s pritiskom na gumb. Ima dve garaži za štiri avtomobile, veliko kuhinjo, ki se nadaljuje v izjemno teraso, prostor za rekreacijo, prostor za uživanje ob kapljici vina, štiri spalnice in pet kopalnic. In cena? Vrednost nepremičnine ocenjujejo na 5,7 milijona dolarjev (5,18 mio evrov).

The new American Home 2020
Photo Courtesy of Jeff Davis Photography

Je res v skladu s sodobnimi trendi?

Nov ameriški dom je opremljen s sončnimi celicami in, kar se oskrbe z električno energijo tiče, samozadosten. Okolica je zasnovana tako, da ji suša ne more priti do živega. Luksuzna soseska Ascaya na obrobju Los Angelesa se je zdela idealna lokacija za luksuzni dom. A zaradi odročnosti lokacije skeptiki pravijo, da rešitev ni v skladu s trajnostnim razvojem, saj je količina emisij za prevažanje od urbanega okolja do stavbe občutno prevelika.

Kritika

Allison Arieff iz neprofitne organizacije SPUR (San Francisco Bay Area Planning and Urban Research Association) in ena izmed kritikov sodobnega prostorskega planiranja, je v kolumni za New York Times zapisala, da bi moral biti novi ameriški dom stanovanje, ne hiša. Glede na podnebne spremembe in cenovno nedostopnost arhitekturnih presežkov, meni, da si ne bi smeli več privoščiti promovirati ameriških sanj o samostojnih hišah z dvema avtomobiloma. Biti bi morali v stiku z realnostjo.

The 2020 New American Home - Final Phase

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRThe New American Home
Prejšnji članekRAZPOKE NA STENI? Sanacija posedenih temeljev
Naslednji članekKitajcem nihče ne seže niti do kolen

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.