Kickstarter od septembra tudi uradno v Sloveniji!

Kickstarter je bil ustanovljen leta 2009 v ZDA in je najbolj priljubljena platforma za množično financiranje na svetu. Podjetniki, umetniki in drugi na platformi predstavijo svoj izdelek, ki je velikokrat prototip, in zanj zbirajo donacije. Z zbranim denarjem začnejo proizvodnjo izdelka, donatorji pa prvi dobijo izdelke, in sicer praviloma po nižji ceni od tistih v redni proizvodnji.

Platforma je bila najprej odprta samo za podjetja iz ZDA, pozneje se je razširila še v druge države, med njimi v Veliko Britanijo in Nemčijo. Zdaj je platforma uradno prisotna v 25 državah, od torka tudi v Sloveniji, na Poljskem in v Grčiji.

Slovenski projekti na Kickstarterju do sedaj zbrali že skupno 6,8 milijona evrov

Ovira pri dosedanjem vstopu Kickstarterja v Slovenijo je bil predvsem plačilni sistem Stripe, ki pa je od lanskega septembra na voljo tudi v Sloveniji. Tako lahko slovenski projekti brez težav zbirajo sredstva za realizacijo.

Doslej je bilo po navedbah skupnosti Slovenia Crowdfunding Meetup, slovenskega partnerja Kickstarterja, prek platforme skupno zbranih več kot pet milijard dolarjev (4,32 milijarde evrov), pri doseganju zastavljenega cilja glede zbranih sredstev pa je bilo uspešnih okoli 185.000 projektov.

Med tistimi projekti, ki so se predstavili do konca lanskega leta, je bilo 219 slovenskih, s katerimi so njihovi avtorji zbrali skupno 6,8 milijona evrov. Vsi so za predstavitev na platformi potrebovali podjetje, registrirano v ZDA oziroma v eni od držav, kamor se je platforma pozneje razširila.

Najuspešnejša slovenska kampanja na platformi je bilo električno kolo Flykly, s katerim so njegovi avtorji zbrali nekaj več kot 700.000 dolarjev. Sledijo lebdeči gramofon Mag-Lev (552.000 dolarjev), kavomat Gina blagovne znamke Goat Story (502.000 dolarjev), kavni lonček Goat Mug iste blagovne znamke (458.000 dolarjev) in električni skiro Smart Ped blagovne znamke Flykly (385.000 dolarjev).

Trenutno na omenjeni platformi sredstva zbirata dva slovenska projekta, in sicer Woody Car in Yoga Illustration. Prvi je električni avtomobilček za otroke, ki je narejen iz slovenskega lesa, drugi pa so barvite risbe različnih položajev joge.

Prijava na Kickstarter

Kickstarter bo sedaj bolj dostopen tudi za manjše slovenske projekte, na primer umetniške, filmske in fotografske. Vsi, ki jih zanima objava kampanje na Kickstarterju, se lahko obrnejo na Kickstarterjevega partnerja v Sloveniji, in sicer na združenje Slovenia Crowdfunding Meetup, oziroma pišejo na e-naslov slovenia@kickstarter.com.

Prejšnji članekPodjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Naslednji članekPrižiganje sveč na grobovih brez slabe vesti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.