Katastrofalno razlitje nafte na Tajskem

Razlitja nafte v morje veljajo za eno večjih katastrof, ki jih človeštvo lahko povzroči naravi. Morje postane onesnaženo, vodne živali pomrejo, poruši se vodni ekosistem, popolno očiščenje in povrnitev v normalno stanje pa lahko traja več let. Toliko bolj šokantno je zato, da se je nedavno razlilo ogromno nafte na Tajskem.

Prejšnji mesed je ob obali tajskega otoka Koh Samet prišlo do velikega razlitja nafte v morje. Ocenjuje se, da je iz obalnega plinovoda izteklo okoli 50.000 litrov surove nafte. Lastnik tega plinovoda je največji tajski naftni distributer PTT Global Chemical (obenem tudi največji tajski petrokemični proizvajalec), ki bo tudi odgovarjal za nastalo katastrofo.

 

Okoli 5.000 litrov nafte se je razlilo tudi na peščene obale turistično priljubljene tajske plaže Ao Phrao, tako da je kopalni turizem na Tajskem trenutno zelo omejen.

 

Tajska je že začela z intenzivnim čiščenjem morja. Čiščenje trenutno izvajajo vojaki in prostovoljci. Razlitje nafte bo pustilo ogromno škode na Tajskem morju, posledice katastrofe pa se bodo čutile še naslednjih nekaj let. Upamo da bo ta katastrofa služila kot opomnik ostalim državam kako previdno je treba ravnati pri transportu nafte in kako bolj čisti in okolju prijazni so obnovljivi viri energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.