Vetrne leče lahko proizvedejo do trikrat več energije iz vetra!

Pozabite na tradicionalne tri-rezilne vetrne turbine. Učinkovita turbina prihodnosti je videti popolnoma drugačna, če verjamemo profesorju Yuji Ohya iz Univerze v Kyushu. Ohya in njegova ekipa je pred kratkim predstavila “vetrne leče” – vetrne turbine, ki naj bi potrojile proizvodnjo energije pridobljene iz vetra.

Nove oblike vetrnih turbin so bile predstavljene na sejmu energije v Yokohami že leta 2010. Delovanje novih turbin je podobno povečevalnemu steklu, ki osredotoči svetlobo sonca, ki jo lahko uporabimo za zanetenje ognja – le da je tu princip uporabljen na vetru. Vetrne leče osredotočeno zberejo veter in tega pretvorijo v energijo.

To je možno s posebnim obročem (imenovan “brimmed diffuser”), ki povečuje vetrno energije, ter posebno turbino, ki se vrti glede na veter posnet iz obroča. Vsaka leča meri 112 metrov v premeru in lahko zagotovi dovolj energije za povprečno gospodinjstvo.

Ohya še ne ve, če bodo njegove vetrne leče šle v komercialno pridelavo, verjame pa, da bi lahko zagotovile bolj estetsko privlačno alternativo tradicionalnim morskim turbinam.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.