V hiši iz slamnatih bal ni vročine

Ob rekordno visokih dnevnih temperaturah prejšnjega tedna je bilo marsikomu pošteno vroče tudi za štirimi stenami svojega doma. Enostavna kratkoročna rešitev poleg selitve je vgradnja klimatske naprave. Kaj pa dolgoročne rešitve?

Ko povsem prepoteni sedimo pred televizorjem v dnevni sobi in gledamo TV dnevnik, ki v nas ponavadi še dodatno dviguje temperaturo, je normalno in pričakovano, da nas zanima hitra ohladitev. Stroški gor ali dol. Ekologija bo že počakala. Treba je vgraditi klimo. A vendarle, če ne prej pa ob prvem poračunu elektrike začnemo razmišljati, da morda klimatska naprava le ni tako idealna rešitev.

Pravilna zasnova steklenih površin in kvalitetna izolacija v hiši sta dva glavna pogoja, da je naša hiša tudi v najbolj vročih poletnih dneh še vedno primerno hladna. Večino toplotno-izolacijskih materialov, tudi naravnih, v naše kraje pripeljemo iz stotine in tisoče kilometrov oddaljenih proizvodnih obratov – z izjemo slamnatih bal.

Zelo verjetno je, da bi slamnate bale, če bi jih uvažali iz Nemčije (kjer je ta gradnja na evropskem nivoju najbolj razširjena), pri nas postale prodajna uspešnica na področju toplotno-izolativnih materialov. Ker pa slama zraste na sosedovi (ali naši) njivi, pa se nam to ne zdi material, s katerim bi kvalitetno izolirali svojo hišo. Kakšna zmota!

Pri podjetju Golíbar delajo lesene hiše, izolirane s slamnatimi balami, ki jih omečejo z ilovnatim ometom. Vsi trije materiali so lokalnega izvora. S slamnatimi balami izolirajo tudi klasično grajene hiše.

Na njihovi spletni strani na podlagi raziskav izvedenih v certificiranih laboratorijih v Avstriji in Nemčiji ter na podlagi diplomske naloge avtorja Luka Lampreta ovržejo najpogostejše pomisleke glede takšne gradnje in pokažejo, zakaj je tako zgrajena hiša varna pred glodavci in vetrom, vrhunsko toplotno izolativna, trdna, trajna, vrhunsko zvočno izolativna, požarno varna ter da se za takšno hišo ali poslovni objekt brez težav pridobi gradbeno dovoljenje.

luka.lampret@golibar.com | 040 425 202 | Spletna stran

V podjetju se ukvarjamo s človeku prijazno gradnjo iz naravnih, skozi stoletja in tisočletja dokazanih materialov. Naše hiše iz slamnatih bal so zdrave in zagotavljajo visok nivo udobja bivanja. Smo zanesljivi strokovnjaki z inovativnimi in preprostimi rešitvami.

Prejšnji članekNova cena avtoplina na Petrolu
Naslednji članekKatastrofalno razlitje nafte na Tajskem
luka.lampret@golibar.com|040 425 202| Spletna stran

V podjetju se ukvarjamo s človeku prijazno gradnjo iz naravnih, skozi stoletja in tisočletja dokazanih materialov. Naše hiše iz slamnatih bal so zdrave in zagotavljajo visok nivo udobja bivanja. Smo zanesljivi strokovnjaki z inovativnimi in preprostimi rešitvami.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.