Kanada spreminja smeti v zelenjavo

Kanadsko mesto McMurray, ki ima približno 60.000 prebivalcev, in je najbolj znano kot epicenter umazanega katranskega peska in olja, se poskuša pozeleniti, saj bo začelo pretvarjati odpadke v zelenjavo.

To počno s pomočjo procesa imenovanega kontejnizirana vodofonija (ang. containerized aquaponics). Proces bo v celoti napajan s pomočjo smeti iz okolja.

Ideja je v tem, da se rastline in živila gojijo v velikih kontejnerjih, ki se napajajo s pomočjo energije, ki se pridobi iz smeti. Sistem, ki je trenutno nameščen v ladijskem zabojniku, ne potrebuje sonca in zemlje za gojenje hrane. Uporablja umetno svetlobo, toploto in sistem za kroženja vode. Blato in urin rib, ki živijo na dnu rastlinjaka, pa predstavlja gnojilo za rastline.

Trenutno imajo en sam zabojnik, ki ga poganja elektrika iz lokalnega odlagališča smeti, ki proizvaja energijo s pomočjo sežiganja teh smeti.

Dolgoročni načrt je ustanoviti skupno štiri kontejnerje, ki bodo pridelovali hrano za lokalne tržnice in kmete. Te kontejnerji bodo popolnoma samozadostni in na njih ne bodo vplivale še tako ekstremne razmere, kot so značilne za kanadske zime. Na ta način želi to kanadsko mesto postati čim bolj živilsko neodvisno.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.