Kakšen mobilni telefon bo v vašem žepu leta 2036?

Artificial Intelligence, Meta Department, Screen Transparent,  Artificial Intelligence, Holding, Mobile phone, Virtual Interface Screen
Foto: yaom iz iStock

Če se ozremo 20 let v preteklost in pomislimo na takratne mobilne telefone, se vrnemo v čase, ko so vladali telefoni, kot je Nokia 8110. Pri tem vam postane jasno kako hiter je tehnološki napredek 21. stoletja. Kakšen pa bo skok dobrih deset let v prihodnost, enak ali celo večji?

Nokia 8110 je imela monokromatski LCD-zaslon in ni imela zaslona na dotik, temveč je imela tipkovnico s tipkami. Morda se je pojavila v eni izmed scen v filmu Matrica, a ni mogla početi veliko več kot pošiljati in prejemati telefonski klicev ter besedilnih sporočil.

Ali bodo telefoni leta 2036 tako daleč pred iPhonom 14, kot je iPhone 14 pred Nokio 8110? Zazrli smo se v kristalno kroglo in poskušali napovedati spremembe, ki se bodo v prihodnosti zgodile na področju telefonije.

Bangkok, Thailand - October 30, 2022: Apple iPhone 13 and USB-C cable.
Foto: Wachiwit iz iStock
London, England - March 22, 2016: Nokia 3310 Mobile Phone, First Introduced in September 2000, It was one of Nokia's most successful models.
Foto: lenscap67 iz iStock

Kaj bo z baterijo?

Baterija je glavni izziv, ki ga bodo imeli proizvajalci mobilnih telefonov. Naši telefoni postajajo vse zmogljivejši, z vse večjimi ekrani. Pričakovana posledica je, da baterije včasih težko dohajajo hiter napredek na ostalih področjih.

Dobra novica je, da prihaja boljša tehnologija baterij, od nanobaterij (ki imajo drobne stolpičaste strukture, ki so stokrat manjše od trenutnih napajalnih paketov) do izboljšanih in učinkovitejših materialov (kot je folija iz litijevega kovine).

Ni nemogoče, da bomo čez 20 let govorili o polnjenju med vretjem čaja namesto tega, da bi telefone pustili priključene čez noč. Brezžično polnjenje naj bi tudi postalo standard, tako da bo vsaka površina lahko polnilnik.

Želite nekaj, kar je še bolj futuristično? Kaj pa telefonska baterija, ki jo napaja voda? Vodikove gorivne celice, ki jih je prvič predlagal Samsung leta 2008, uporabljajo reakcijo med vodo in kovinskim elementom v telefonu, da proizvedejo vodikov plin, ki nato napaja celico.

Zložljivi telefonski zasloni

Sedaj smo se že dodobra navadili na telefone z ukrivljenimi robovi na zaslonih lahko pa pričakujete, da se bo ta tehnologija v naslednjih dveh desetletjih bistveno izboljšala. Ali bomo do leta 2036 priča mobilnim telefonom, ki jih lahko zložite in spravite v žep? Težko reči, vendar je skoraj gotovo, da bo tehnologija zaslona pripravljena – vprašanje je le, ali bodo proizvajalci telefonov uspeli prilagoditi vse druge komponente, da se bodo lahko upogibale.

V prihodnjih letih se bo v svetu telefonskih zaslonov dogajalo še veliko več. Zasloni, ki jih napaja sončna energija, ali holografski zasloni, ki lahko projicirajo sliko nekaj centimetrov nad vašim telefonom (kar bi lahko olajšalo igranje vaše najljubše igre)… Le nebo je meja za tehnologijo. Prav tako bomo videli pametnejše in odzivnejše zaslone, ki bodo lahko posnemali papir ali druge vrste tekstur. Naprave, kot je Apple Watch, že imajo osnovno haptično povratno informacijo, v 20 letih pa bo ta tehnologija napredovala še za veliko več.

Grafične kartice na nivoju igralne konzole

V 20. stoletju so ljudje sanjali o domačih igralnih konzolah, ki bi presegale grafiko igralnih avtomatov. Nato je šlo vse za to, kako dolgo bo trajalo, da bodo računalniki grafično prekašali konzole. Sedaj smo priča veliki tekmi med konzolami in mobilnimi telefoni.

Glede na njihovo moč na področju grafičnih kartic ni presenetljivo, da Nvidia napoveduje, da bi mobilni telefon lahko postal pravi tekmec konzolam. Znamka je že potrdila, da se tehnologija hitro razvija. Vsako leto se grafične zmogljivosti naših pametnih telefonov izboljšujejo, in naprave leta 2036 bodo brez težav presegale današnje PlayStation 4. Kako napredne bodo postale naše domače konzole do takrat, bo pokazal čas, vendar bi glede na tempo sprememb v zadnjih 5-10 letih bi lahko rekli, da se grafiki mobilnih telefonov obeta ogromen napredek.

Ne pozabimo tudi na virtualno resničnost, ki je že na voljo na pametnih telefonih v omejeni obliki. Boljša grafika in boljši zasloni pomenijo boljše virtualne svetove in morda nosljive slušalke, ki jih bomo komaj opazili.

Super hitrost podatkov

Si želite naložiti film v treh sekundah? Opravljeno. Bi radi poslušali album na Spotifyju, vendar niste prepričani, ali imate dovolj časa za prenos? Je že naložen na vaš telefon preden ste do konca prebrali prejšnji stavek.

Abstract connected dots and lines. Concept of AI technology, Motion of digital data flow. Communication and technology network concept with moving lines and dots. 3D rendering
Foto: your_photo iz iStock

Prenos igranja iger kakovosti konzole na vaš telefon ne bo več imel nadležnega zastoja, zato bo igranje konzolnih iger na avtobusu končno postalo resničnost. In če so strežniki in spletne strani na drugem koncu dovolj hitri, bo brskanje po spletu in gledanje videoposnetkov prav tako hitro kot ogled vsebine, shranjene na vašem telefonu. Težko je z dovoljšnim pomenom poudariti, kakšno razliko bi lahko naredilo izjemno hitro, vseprisotno mobilno omrežje – predstavljajte si, da bi imeli ves čas na voljo hitro brezžično omrežje, ne glede nato kje se nahajate. Do leta 2036 si tega ne bo treba zgolj predstavljati.

 

Prejšnji članekTeh 5 domačih rastlin je lahko smrtno nevarnih za vaše ljubljenčke
Naslednji članek7 nasvetov, kako se ohladiti doma, tudi če nimate klime

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.