7 nasvetov, kako se ohladiti doma, tudi če nimate klime

Par se hoče ohladiti doma.
Foto: Paolo Cordoni iz iStock

Triki, da se ohladite v hudi vročini, lahko prinesejo veliko olajšanje. Postavite hladno vodo pred ventilator, spustite rolete ali pa preprosti izberite lan namesto bombaža. Odločitev je vaša …

Svila in saten

Namesto bombažnega frotirja ali navadne posteljnine v vročem vremenu raje uporabljajte svilo oziroma saten iz bombaža – med potenjem se hitreje suši in manj segreje. Pokrijte se tudi z rjuho, saj ne glede na vročino ponoči temperature padejo in je dobro imeti pokrit križ.

Uporabite dva ventilatorja

Ventilatorja posnemata učinek klime, vendar le, če ju dobro postavite – vsakega na svoj konec prostora, a tako, da zrak »forsirata« v isto smer.

Ne pozabite na okna

Občutek toplote se še poveča, če je v domu vlaga – zato po prhanju ali kuhanju odprite okno, vključite napo ali prezračevanje …

Ženska odpira okno zaradi vročine.
Foto: LiudmylaSupynska iz iStock

V hišah in stanovanjih naj bodo vsekakor odprta spodnja okna na zahodu in zgornja okna na vzhodu, saj bo tako v dom vstopal hladnejši zrak, iz njega pa segret zrak. Je pa v »pasji pripeki« bolje, da oken ne odpiramo, dokler se ne stemni, ampak stanovanje povsem zatemnimo …

Ponoči odprite vsa okna in zagotovite pretok zraka s stropnim ali mobilnim ventilatorjem. Tudi če imate klimatsko napravo, bo ventilator pripomogel k boljšemu razprševanju hladnega zraka.

Posoda pred ventilatorjem

Če nimate klime – improvizirajte tako, da pred ventilator postavite posodo z ledom ali hladno vodo, ki bo pospešila hlajenje. Najboljše mesto za ventilator je ob največji steni v prostoru in na tleh.

Izklopite gospodinjske aparate

Gospodinjski aparati tudi v mirovanju proizvajajo toploto, zato jih je poleti bolje popolnoma izklopiti. Na ta način se boste izognili nepotrebnemu ogrevanju prostora, a prihranili pri računih za elektriko.

Mikrovalovna pečica

V vročem vremenu ne segrevajte zraka po nepotrebnem s prižiganjem luči v stanovanju in se izogibajte uporabi pečice. Uživajte sveže sadje in zelenjavo ter sladolede, v pomoč pa vam bo tudi kuhanje v mikrovalovni pečici, ki ne proizvaja toliko toplote.

Rjuha na postelji.
Foto: HearttoHeart0225 iz iStock

Pozabite na bombaž

Poleti sta lan in svila boljša od bombaža. Uporabljajte lanene rjuhe, ki so dvakrat hladneje od bombažnih. Vzmetnico lahko poskusite premakniti na tla, kjer je pogosto kakšno stopinjo hladneje. Dobra možnost je tudi svilena posteljnina, ki koži omogoča dihanje.

Urednik portala MojPrihranek

VIR24sata
Prejšnji članekKakšen mobilni telefon bo v vašem žepu leta 2036?
Naslednji članekKako zaščititi naprave pred udarom strele: 5 učinkovitih načinov

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.