Teh 5 domačih rastlin je lahko smrtno nevarnih za vaše ljubljenčke

Cute dog with bunch of yellow wildflowers
Foto: Karolina Grabowska iz Pexels

Rastline so odličen način, da polepšate dom! Vendar pa ne glede na to, kako spretni ste pri vrtnarjenju, obstajajo nekatere rastline, ki niso primerne za hišne ljubljenčke! Ko izbirate rastline za okrasitev prostora, se prepričajte, da se izognete tem petim pogostim sobnim rastlinam, ki so strupene za mačke in pse.

1. Lilije

Many white lilies in a garden
Foto: intst iz iStock

Čeprav so lepe, lilije spadajo med najbolj strupene sobne rastline za mačke. Zaužitje že majhne količine ali oblizovanje cvetnega prahu z njihove dlake lahko povzroči odpoved ledvic in smrt.

2. Filodendron

Lush topical 'Philodendron Verrucosum' houseplant with dark green veined velvety leaves in flower pot
Foto: Firn iz iStock

Ta trpežna, enostavno rastoča sobna rastlina vsebujejo visoko koncentracijo kristalov kalcijevega oksalata. Če ju vaši hišni ljubljenčki zaužijejo, lahko povzroči opekline ustne votline, pretirano slinjenje in bruhanje. Drugi omembe vredni sobni rastline z visoko vsebnostjo kalcijevega oksalata sta potos in (hudičev bršljan).

3. Oleander

Nerium oleander bush with pink flowers
Foto: leoaleks iz iStock

Oleander, znan tudi kot navadni lovorovec, je pogosteje prisoten na zunanjih vrtovih, vendar jo nekateri vrtnarji za zimo pripeljejo tudi v notranje prostore. Rastlina vsebuje srčne glikozide, ki lahko povzročijo slinjenje, drisko, bolečine v trebuhu, nenormalni srčni ritem in nevrološke simptome.

4. Aloja

Red Aloe flowers in full bloom with a mountainous backdrop
Foto: Julian Parsons iz iStock

Aloja je tako lepa kot tudi funkcionalna rastlina, ki se pogosto uporablja zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Vendar žvečenje rastline lahko povzroči bruhanje, drisko in zaspanost. Čeprav se notranji gel rastline običajno šteje za nestrupen in se pogosto uporablja za praske in opekline, ga ne dajajte na svojem hišnem ljubljenčku.

5. Krizantema

A bouquet of yellow and orange chrysanthemums and a knitted element on a blurred background, copy space.
Foto: puhimec iz iStock

Te svetle jesenske rože vsebujejo več strupenih komponent, ki lahko, če jih zaužijejo, povzročijo bolezen pri hišnih ljubljenčkih, vključno z bruhanjem in poslabšano koordinacijo. Na srečo so simptomi običajno blagi, če hišni ljubljenček zaužije le majhno količino rastline.

Prejšnji članekHuda vročina in trava: kako poskrbeti, da ostane trava lepa?
Naslednji članekKakšen mobilni telefon bo v vašem žepu leta 2036?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.