Jedrska elektrarna na morju, ki je odporna na potrese in cunamije

Podjetje MIT je razkrilo načrte za jedrsko elektrarno na morju, ki je odporna proti potresom in cunamijem. Princip je podoben kot pri platformah za črpanje nafte na morju. Plavajoča elektrarna pa bi lahko uporabila okoliško vodo za hlajenje reaktorjev, kar bi zmanjševalo možnosti pregrevanja in morebitne okvare.

Elektrarna deluje na podoben način kot jedrske elektrarne na kopnem, s to razliko, da je postavljena na morju. Jedrska elektrarna na morju se lahko zgradi v različnih oblikah in velikostih – od majhne​ 50 megavatne različice do ogromne 1.000 megavatne. Jedrsko elektrarno bi zgradili na kopnem v ladjedelnici, nato pa odvlekli na morje. Podvodni električni daljnovod bi omogočali prenos proizvedene električne energije na kopno. Zahvaljujoč okoliški vodi, ki bi obkrožala elektrarno, bi bila ta odporna na potrese in cunamije. MIT profesor Jacop Buongiorno pravi, da so morebitne okvare in pregrevanje, kar se je zgodilo v Černobilu in Fukušimi, zdaj stvar preteklosti in da se njihovi jedrski elektrarni na vodi to ne more zgoditi.


“Ta vrsta jedrske elektrarne ni edinstvena in prva na svetu. Podobno so namreč že zgradili v Rusiji, vendar pa nobena od prejšnjih ni bila dovolj mobilna, da bi jo lahko oddaljili od obale tako daleč, da postane odporna tudi na cunamije, ki so najvišji ravno ob obali,” pove profesor Buongiorno.


Buongiorno je prepričan, da bi bile njihove morske jedrske elektrarne najbolj primerne za Azijo, kjer je tveganje za cunamije najvišje. Treba bo opraviti še nadaljnje študije, vendar pa je povsem možno, da smo priča novim oblikam jedrskih elektrarn prihodnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.