Japonski brezdomci čistijo odpadke katastrofe v Fukušimi za minimalne plače

Jedrska katastrofa v japonski Fukušimi marca 2011 je bila največja energijska in okoljska katastrofa zadnjih let. Japonci so kmalu po nesreči začeli s čiščenjem jedrskih odpadkov in ostankov elektrarne. A to je umazano delo in marsikdo tega ne bi bil pripravljen početi. Odgovor za delovno silo so na Japonskem našli v brezdomcih.

Nedavno poročilo Reuters razkriva, da je bil črni trg delovne sile, ki ga organizirajo japonski gangsterji ali jakuze, uporabljen za čiščenje radioaktivnih ostankov na severu Japonske. Japonske tolpe so ugrabile številne brezdomce in jih nezakonito “zaposlile”. Plačujejo jim minimalno plačo, oni pa morajo za to z neustrezno zaščito čistiti odpadke na jedrskem območju v okolici Fukušime. Izkoriščenim delavcem zaračunavajo hrano in zavetje, ki jim ne le poslabšuje položaj, temveč celo ustvarja dolg do njihovih delodajalcev. Zaradi nevarne narave delovnega mesta in slabih življenjskih pogojev prisilnih delavcev se pričakuje, da bo projekt očiščenja Japonske trajal še kakšno desetletje.

 

Odgovornost je vsekakor tudi na Japonski vladi, ki se zaveda, kaj se dogaja, vendar pa problema ne rešuje. Vlada se izgovarja na preobremenitev in preveč odprtih projektov, dejstvo pa je verjetno, da vedo, da na drugačen način ne bodo mogli dokončati očiščenja Fukušime – delavcev, ki bi na zakonit način delali na projektu, namreč ne dobijo.


To je žal drugi obraz sicer urejene in poslovno uspešne Japonske. Črni trg delovne sile in izkoriščanje ljudi brez pravic je tam na dnevnem redu. To spominja na veliko japonsko afero, ki se je zgodila leta 1960, ko so izkoriščeni delavci zgradili Olimpijski stadion v Tokiu potem pa jih je večina ostala brez plačil in zdravstvenih zavarovanj. Ne preseneča, da se taka praksa nadaljuje, saj se kazni, ki doletijo podjetja za tovrstne zlorabe, gibljejo med 1.800 in 4.000 evri. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.