Toplotna črpalka – sodobna ogrevalna naprava

Večina sistemov ogrevanja za stanovanjske in poslovne objekte uporablja kot vir ogrevalne energije fosilna goriva, kot sta plin ali kurilno olje. Toda uporaba fosilnih goriv je problematična.

Ob njihovem izgorevanju namreč nastajajo velike količine CO2, ki so obremenjujoče za naše okolje. Poleg tega pa je njihova uporaba obremenjujoča tudi za naš proračun, saj so zaloge fosilnih goriv omejene, kar jim dolgoročno povečuje ceno.

Toplotna črpalka zajame približno dve tretjini toplote, ki jo proizvede, iz zunanjega zraka. Ta energija je brezplačna. Pri tem toplotna črpalka neposredno ne izpušča nobenih plinov, kot je npr. CO2, deluje pa lahko tudi do zunanje temperature – 25 °C in segreva vodo do 55 °C oziroma celo do 80 °C.

Lastnost toplote je naravno prehajanje iz mesta z višjo temperaturo na mesto z nižjo temperaturo. Z majhnim vložkom električne energije in s pomočjo hladilnega sredstva, ki prenaša toploto, toplotna črpalka obrne ta proces ter odvzame toploto iz območja z nizko temperaturo in jo prenese v območje z višjo temperaturo. V vaš dom.

Daikin je razvil dva tipa toplotnih črpalk. En je model nizkotemperaturne toplotne črpalke, ki segreje vodo do 55 °C in je primeren za novogradnje ter za vse objekte, kjer so nameščeni nizkotemperaturni ogrevalni sistemi (talno gretje, konvektorji, nizkotemperaturni radiatorji). Drugi pa je model visokotemperaturne toplotne črpalke, ki ima zaporedno vezana dva kompresorja in dve različni hladilni sredstvi, zaradi katerih lahko ta model dvigne temperaturo vode do 80 °C. Visokotemperaturna Daikin Altherma je tako idealna izbira za objekte, ki se ogrevajo z visokotemperaturnimi radiatorji.

Daikinove toplotne črpalke so invertersko krmiljene, kar pomeni, da nepretrgoma prilagajajo delovanje sistema dejanskim potrebam po ogrevanju. Temperature prostorov so zato optimalno vzdrževane, ne glede na zunanje in notranje dejavnike, kot je na primer količina sončne svetlobe ali število oseb v prostoru. Takšno invertersko delovanje omogoča večje prihranke pri porabi energije ter uporabniku nudi popolno toplotno udobje. Daikin Altherme so kompaktnih oblik in enostavne za vgradnjo. Uporabniku se prilagajajo s širokim naborom različnih moči in velikosti rezervoarjev za sanitarno vodo, z enostavnim uporabniškim krmilnikom v slovenskem jeziku in z možnostjo priklopa na različne ogrevalne sisteme. Mogoča je tudi bivalentna povezava z že obstoječo kurilno pečjo in priklop na sončne kolektorje.

Posebno skrb Daikin posveča tudi varovanju okolja, kar mu je priznala tudi Evropska unija, ki mu je kot prvemu proizvajalcu toplotnih črpalk dodelila znak za varovanje okolja ECO-Label. Ta znak pridobitelja zavezuje k trajni strategiji varovanja okolja v celotnem življenjskem obdobju proizvodov oziroma storitev, ki jih ponuja na trgu.

Airabela, d. o. o. je Daikinov partner, ki skrbi za uvoz in distribucijo Daikinovih proizvodov v Sloveniji. Sedež imajo v Ljubljani, na Šmartinski cesti 58A, kjer razstavljajo Daikinove toplotne črpalke, katere si lahko ogledate v živo. Nudijo tudi strokovno svetovanje, izračune toplotnih izgub in kvalitetno tehnično podporo ter priporočijo usposobljenega monterja, ki bo poskrbel za primerno vgradnjo sistema.

info@airabela.si | +386 8 205 30 25 | Spletna stran

Uradni uvoznik in distributer klimatskih in ogrevalnih sistemov Daikin ter prezračevalnih sistemov SIKU. Nudimo kvalitetne in zanesljive produkte, tehnično svetovanje in strokovno podporo.

Prejšnji članekJaponski brezdomci čistijo odpadke katastrofe v Fukušimi za minimalne plače
Naslednji članekNagradna igra Gorenje
info@airabela.si | +386 8 205 30 25 | Spletna stran

Uradni uvoznik in distributer klimatskih in ogrevalnih sistemov Daikin ter prezračevalnih sistemov SIKU. Nudimo kvalitetne in zanesljive produkte, tehnično svetovanje in strokovno podporo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.