IPCC: Globalno segrevanje moramo omejiti pod 1,5 °C

Dan pred zasedanjem Sveta EU za okolje, kjer bodo evropski okoljski ministri sprejeli stališče do prihajajoče Podnebne konference ZN (COP 24), so vodilni svetovni znanstveniki predstavili nedvoumne dokaze, da je treba dvig temperature omejiti na 1,5 °C. Novo IPCC poročilo, ki so ga naročile in sprejele vse svetovne vlade, kaže, da lahko številne nevarne posledice globalnega segrevanja v prihodnosti preprečimo, če ne presežemo meje 1,5 °C. Prav tako potrjuje, da je ta cilj še vedno dosegljiv, vendar zahteva hitre in daljnosežne spremembe v vseh sektorjih gospodarstva.

Danes objavljeno posebno poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) predstavlja najbolj celovito in verodostojno oceno posledic globalnega segrevanja za 1,5 °C glede na predindustrijsko dobo ter opredeljuje ukrepe, ki so potrebni, da ostanemo pod tem pragom. Brez dvoma dokazuje, da bo omejitev segrevanja pod 1,5 °C bistveno zmanjšala škode zaradi podnebnih sprememb za najrevnejše in najbolj ranljive države, pa tudi za vse Evropejce.

Barbara Kvac, vodja programa Podnebje pri Focusu, društvu za sonaraven razvoj, komentira: “IPCC poročilo izpostavlja nujnost ukrepanja, a nam hkrati daje tudi upanje. Zelo jasno utemeljuje, da bi segrevanje za več kot 1,5 °C povzročilo vedno več ekstremnih vremenskih dogodkov, ki bodo s sabo prinašali vse hujše suše, pomanjkanje hrane in gospodarske škode. Jasno pa je tudi sporočilo, da še imamo možnost, da ostanemo pod 1,5 °C, da so rešitve na voljo in da prinašajo več varnosti in blaginje za Evropo.”

IPCC poročilo, ki ga je sestavilo 91 avtorjev in urednikov, jasno ugotavlja, da bodo za doseg cilja 1,5 °C potrebne korenite spremembe, vključno s pospešenim opuščanjem rabe vse umazane energije in prehodom na 100 % obnovljive vire energije. IPCC dokazuje, da lahko skozi takšno preobrazbo ustvarimo varnejšo prihodnost in več blaginje.

Wendel Trio, direktor mreže okoljskih nevladnih organizacij Climate Action Network (CAN) Europe, katere član je tudi društvo Focus: “Znanstveniki IPCC to sporočilo podajajo pred izredno pomembnim vrhom COP 24 v Katovicah konec leta, na katerem se od vlad pričakuje, da se bodo zavezale k okrepitvi svojih trenutnih podnebnih zavez. Vse oči so zdaj uprte v evropske okoljske ministre, ki se morajo ob upoštevanju opozoril s strani IPCC zavezati, da bodo zaostrili podnebni cilj EU za leto 2030 občutno nad 45 % in ga s tem uskladili s priporočili IPCC o poteh za omejitev segrevanja na 1,5 °C. Ostati pod 1,5 °C za Evropo pomeni drastično zmanjšanje emisij in dosego neto-ničelnih emisij do leta 2040, kar mora biti upoštevano tudi v novi evropski dolgoročni podnebni srategiji.”

Barbara Kvac k temu dodaja: “Na IPCC poročilo se mora odzvati tudi slovenska vlada in besede o potrebnem naslavljanju podnebnih sprememb spremeniti v dejanja. Potreben je takojšnji odziv, namesto postopnih ukrepov so nujne radikalne spremembe. Od vlade pričakujemo ukrepanje v vseh sektorjih, v prvi vrsti pa več vlaganja v energetske prihranke, opustitev rabe fosilnih goriv, začenši s premogom, in prehod na 100 % obnovljive vire. Odpraviti je treba vse subvencije za fosilna goriva ter pospešiti zmanjšanje emisij v prometu in kmetijstvu.”

Posebno poročilo IPCC je objavljeno na: http://www.ipcc.ch/report/sr15/
Povzetek za odločevalce: http://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_spm_final.pdf

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.