Z vesoljskimi materiali do boljših oken

V zadnjem času odkrivamo vse več vrst »čudežnih materialov«, ki v veliko pogledih prekašajo stare, znane materiale in skoraj kršijo zakone fizike in kemije. Eden izmed takšnih je aerogel. To je ultralahek nanoporozni material, izdelan iz gela, kjer tekočo vsebino zamenjamo s plini. Tako pridobimo lahek trden material z izredno nizko gostoto in s tem tudi nizko prevodnostjo toplote. Iz načina proizvodnje, si je aerogel prislužil številne vzdevke, kot so zmrznjen plin, trden dim, trden zrak, trden oblak in modri plin.

Zahvaljujoč v fiziki imenovanemu Knudsen efektu, dobi aerosol še nižjo toplotno prevodnost kot plin, ki ga vsebuje. To se zgodi, ker žepki, ki vsebujejo plin, še dodatno omejujejo njegovo gibanje in s tem njegovo prevodnost. V praksi pa je dodatni bonus še ta, da zaradi trdega stanja materiala ne pride do uhajanja plina, kar bi predstavljalo slabšanje izolacijskih lastnosti s časom.

Zaradi teh izjemnih lastnosti ni čudno, da se je aerogel pojavil v izdelkih, kjer je toplotna neprevodnost ključnega pomena – torej okna in vrata. Novi izdelki serije MB-86 so aluminijasta energetsko varčna okna in vrata, ki zahvaljujoč lahkim materialom, omogočajo veliko večje dimenzije, kot okna in vrata iz drugih materialov. Pohvalijo se lahko z energetsko prevodnostjo od 0,57 W/m2 ter zasteklitvijo do 67,5 mm, ki omogoča vse vrste zasteklitev z dvema komorama, zvočno in varnostno zaščito ter protiprašno tesnenje.

Nova okna in vrata MB-86 v modelih ST, SI in AERO so že na voljo pri slovenskemu uvozniku in distributerju AMS dizajn. Dodatne informacije o ponudbi so vam na voljo na njihovi spletni strani www.ams-dizajn.si, lahko jih tudi pokličete na tel. 041 482 063 ali jim pišete na naslov info@ams-dizajn.eu.  Z veseljem vam bodo pomagali.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.