Hišo natisnili v zgolj 14 urah

Gradbeništvo je nedvomno ena izmed panog, kjer se človek že desetletja zanaša na stroje in vsak dan išče nove načine, s katerimi bi gradbene projekte izvedel še hitreje, ceneje in predvsem varneje.

Enega zadnjih trendov tako predstavljajo gradbeni tridimenzionalni tiskalniki. Ti namreč zgolj na osnovi računalniškega modela omogočajo hitro in enostavno izdelavo fizičnega izdelka, ki je lahko bodisi stavba bodisi objekt. Zaradi tega ne preseneča, da so ta postopek še dodatno dodelali raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta Massachusetts Institute of Technology (MIT).


Raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta MIT so dejansko pripravili enoten sistem, ki vključuje vozilo, robotsko roko za tiskanje in celo gradbeni material. Novi gradbeni tiskalnik dejansko le pripeljejo na želeno lokacijo, in pričnejo s tiskanjem. Ker je vse na dosegu »roke«, je mogoče z njim natisniti hišo enostavne oblike (beton in izolacijski material) v zgolj 14 urah. Posebnost novodobnega tiskalnega stroja je tudi v tem, da električno energijo črpa kar neposredno iz sončnih celic, material potreben za gradnjo pa lahko pridobi celo v njegovi neposredni okolici.

Raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta MIT so seveda pripravili zgolj prototip novega gradbenega tiskalnika, zato še vedno ni jasno, kdaj bo novost pripravljena za vsakdanjo uporabo. Kako se je novost obnesla pri tiskanju enostavne zgradbe, pa si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na povezavi http://bit.ly/MIT-3D-Tiskalnik.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.