Luna je lahko rešitev za energijske potrebe na Zemlji

Bo redki plin Helij-3, ki bi ga pridobivali na Luni, lahko predstavljal odgovor na energijske probleme Zemlje?

Mnogi znanstveniki verjamejo, da nam Helij-3 lahko priskrbi dovolj moči za energijske potrebe Zemlje v naslednjih 10.000 let. NASA zato že intenzivno dela na tem, kako na Zemljo pripeljati ta energijsko pomembni plin.

 

Helij-3 je lahek neradioaktivni izotop helija iz dveh protonov in enega nevtrona. Čeprav je relativno redek na Zemlji, pa je lunina površina bogata z njim. Helij-3 je izredno močan vir energije in trenutno najobetavnejši potencialni kandidat za gorivo v fuzijskih reakcijah. Raziskovalci ocenjujejo, da bi lahko 25 ton helija-3 napajalo Združene države Amerike eno celo leto. Iz tega namena tudi Kitajska in Rusija intenzivno razmišljata o možnostih luninega rudarstva. Postavili so si cilj, da bi do leta 2030, aktivno pridobivali Helij-3 iz luninega površja in ga dostavljali na Zemljo.

 

Raziskovalec Chris Orcutt meni, da je helij-3 prihodnost alternativne energije: “Več raziskav kot naredim, bolj sem prepričan, da v znanstveni skupnosti vlada soglasje, da je helij-3 vse bolj perspektivna energetska alternativa.”

 

A eno so pričakovanja znanstvenikov drugo pa realna pričakovanja. Človeštvo ni bilo na luni že od leta 1972, črpanje večjih količin Helija-3 in dostava tega na Zemljo pa bi bilo izredno drago. Tako da je za zdaj še zelo vprašljivo, če bo Helij-3 dejansko kdaj res uporabljen za energijske potrebe Zemlje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.