Greenpeace razkriva: 58 milijard EUR prikritih subvencij za premog, zemeljski plin in jedrsko energijo

Medtem ko voditelji EU razpravljajo o prihodnosti trga električne energije v EU, nove raziskave razkrivajo koliko denarja je v obliki tako imenovanih mehanizmov za zagotavljanje zmogljivosti (capacity remuneration mechanism, CRM) namenjenega za podporo elektrarnam na premog, zemeljski plin in jedrsko energijo.

Po podatkih, ki jih je zbral in analiziral Greenpeace, je takšna podpore premogu, zemeljskemu plinu in jedrski energiji, ki obstaja v 14 državah Evropske unije, uporabnike do danes stala že 32,2 milijard EUR, do leta 2040 pa naj bi jih še dodatnih 25,7 milijarde.[1] V zadnjih dvajsetih letih se je obseg financiranja mehanizmov za zagotavljanje zmogljivosti povečal za skoraj štirikrat.[2] Največje uporabnice mehanizmov za zagotavljanje zmogljivosti med državami EU so Španija, Poljska, Belgija, Irska in Velika Britanija.

Mehanizmi za zagotavljanje zmogljivosti so določena oblika spornih subvencij, ki naj bi bile namenjene elektrarnam na premog, zemeljski plin in jedrsko energijo za njihovo pripravljenost v primerih, ko je potrebna dodatna energija. Elektrarne, ki prejemajo subvencije, so izkoriščene le redko (tu sta dva primera iz Velike Britanije in Nemčije), pa še takrat pogosto odpovejo.

 

Sebastian Mang, svetovalec Greenpeacea EU za podnebno in energetsko politiko, pravi: »Velika energetska podjetja služijo s subvencijami, ki trošijo javni denar za vzdrževanje nedobičkonosnih, onesnažujočih elektrarn. Financiranje umazane energije pregreva planet, onesnažuje okolje in ogroža človeška življenja. Podpiranje premoga, zemeljskega plina in jedrske energije poleg tega tudi upočasnjuje prehod na 100% obnovljive vire energije, ki je ključnega pomena za preprečitev podnebnega kaosa, ki ga Evropejci že začenjajo doživljati v vsakodnevnem življenju. Evropske države morajo prenehati s to umazano prakso.«


Katja Podbevšek, predstavnica Greenpeacea v Sloveniji dodaja:

»Četudi v Sloveniji ne uporabljamo spornega mehanizma, ne pozabimo, da smo imeli v zadnjih dveh letih tri poskuse dodatnega subvencioniranja TEŠ [3], sedaj pa kroži še ideja o gradnji sežigalnice v Šoštanju, ki bi prikladno pomenila dodatek zaslužek za elektrarno. Od nove vlade pričakujemo, da bo prekinila s škodljivo energetsko politiko preteklih let, in se tudi na evropski ravni zavzela za ukinitev spornih subvencij, od katerih imajo korist le energetski velikani. Javni denar mora služiti ljudem, ne pa partikularnim interesom v energetiki.

Jeseni letos bodo države članice in Evropski parlament odločali o tem, ali bo zakonodaja EU omejila mehanizme za zagotavljanje zmogljivosti. Evropska komisija in Parlament se zavzemata za omejitve, vendar so jih države članice zavrnile. Na čelu zagovornic mehanizmov za zagotavljanje zmogljivosti so Poljska, Velika Britanija in Grčija, ki bi rade še naprej subvencionirale svoje nedobičkonosne elektrarne na fosilna goriva in jedrsko energijo.


Opombe:

[1] Številka je bila ekstrapolirana iz razpoložljivih podatkov o mehanizmih za zagotavljanje zmogljivosti in vrsti energetskih virov, ki so jih prejeli. Dodatne informacije o metodologiji so na voljo v tej podatkovni datoteki.

[2] Podatki so bili zbrani in analizirani za pretekle, obstoječe in načrtovane mehanizme za zagotavljanje zmogljivosti v Evropi vse od njihovega začetka leta 1998.

[3] http://www.greenpeace.org/slovenia/si/Medijsko-sredisce/zadnje-objave/Subvenciji-za-TE6-je-potrebno-odlono-nasprotovati/

http://www.greenpeace.org/slovenia/si/Medijsko-sredisce/zadnje-objave/Parlamentarna-veina-ustavila-najnoveji-poskus-prikritega-reevanja-TE-a/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.