Električno talno ogrevanje je primerno za ogrevanje notranjih prostorov in zunanjih površin

Električno talno ogrevanje je izrazit nizkotemperaturni ogrevalni sistem, saj se toplota iz tal v ozračje prostora prenaša z relativno nizko temperaturo. To pomeni, da je na primer pri temperaturi 24 °C ozračje segreto na 20 °C. Z razliko od radiatorskega ogrevanja, ta način ogreva predvsem s sevanjem, kar ne povzroča dvigovanja prahu. Občutena sevalna toplota je v primerjavi s toploto kroženja zraka precej bolj prijetna, hkrati pa je občutena temperatura večja kot pri ogrevanju z radiatorji, zaradi česar je lahko zračna temperatura v prostoru nižja.

Trajnostna rešitev brez izpustov v okolje, brez škodljivih sevanj in brez stroškov vzdrževanja

Primeren je tako za ogrevanje tal kot tudi stropnih površin. V kopalnicah in kuhinjah, kjer se uporablja keramična talna obloga, pa lahko uporabite grelne kable ali grelne mreže. Če pa uporabite plavajoči pod tudi v kopalnici ali drugem vlažnem prostoru, pa lahko uporabite AL-MAT grelne preprogeBistvena prednost talnega ogrevanja je enakomerna porazdelitev toplote po vseh površinah v prostoru, s tem pa je dosežena visoka stopnja bivalnega ugodja in maksimalni izkoristek energije.

Električno talno ogrevanje lahko uporabljate tudi kot dodatno ogrevanje, ker je sistem lahko ločen od centralne kurjave. Deluje tudi pri zunanjih temperaturah kot je – 25 °C. Vse kar potrebujete za ogrevanje enega prostora je ustrezna grelna folija ali grelna mreža (grelni kabel) in termostat.


Prednosti električnega ogrevanja:

 • gre za nizkotemperaturno ploskovno električno talno ogrevanje, temperatura tal ne presega 28 °C,
 • pri električnem stropnem ogrevanju (ravni stropovi iz mavčno kartonskih plošč) pa je temperatura stropa 35 – 45 °C, kar da občutek, kot da te greje sonce,
 • natančna regulacija temperature v vsakem prostoru,
 • v prostoru ni vidnih nobenih toplotnih virov, ki bi zasedali bivalno površino in nabirali prah,
 • mokre površine v kopalnicah se hitro posušijo,
 • ni prisiljenega kroženja zraka in prepihov, ker ni vročih virov toplote,
 • manj izsuševanja zraka v primerjavi s centralnim ogrevanjem,
 • ločeno upravljanje za vsak prostor posebej.

Uporabno tudi za taljenje snega in ledu na zunanjih površinah

Zaradi zaledenelih in zasneženih površin lahko pride do padcev in posledično poškodb. Prednost taljenja snega in ledu z električnimi kabli je takojšnje taljenje snega že ob padavinah, to pa preprečuje zaledenitev površine oziroma poledico. Odpade tudi potreba po zakasnelem odstranjevanju snega in škodljivim posipanjem s soljo ali drugimi kemičnimi sredstvi. Površine, pri katerih se kaže potreba po taljenju snega in ledu so dvorišča, dovozi, kolesnice, parkirišča, dovozne poti, stopnice, prostor pred vhodnimi vrati, terase, balkoni, podesti, pločniki, itd. V ta namen se uporabljajo grelni kabli moči 20-40 W/m oziroma grelne mreže 300-400 W/m2. Takšna moč je potrebna za pravilno delovanje sistema tudi pri temperaturah, daleč pod ničlo.

Za preprečevanje nabiranja snega in ledu na žlebovih, strehah, žlotah, stopniščih, cevovodih se uporabljajo le grelni kabli moči 20-40 W/m.

Za upravljanje in krmiljenje grelnih instalacij je glede na namen in potrebe na voljo več možnih izvedb:

 • samo-regulacijski grelni kabli,
 • ročno upravljanje s časovnim izklopom,
 • stikalni blok s temperaturnim regulatorjem,
 • elektronski sklop s tipali za samodejno delovanje ob prisotnosti snega in ledu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.