Gorilniki na pelete model PX, PG in BeQuem

V času, ko stroški fosilnih goriv strmo naraščajo, je prehod na alternativne vire ogrevanja izredno zanimiv, saj je mogoče stroške goriva zmanjšati za več kot 50%. Veliko gospodinjstev v Sloveniji ima vgrajen oljni gorilnik na kotlu na trdna goriva. Poraba kurilnega olja je v takih kotlih večja kot pri specialnih kotlih na olje, ker kurišče ni prirejeno zgorevanju kurilnega olja. Investicija nabave in vgradnje peletnega gorilnika ni tako velika kot nakup novega kotla na pelete.

Naše podjetje se je že pred leti odločilo razvijati koncept kotlov na pelete, tako da lahko kupec uporablja trdna goriva ali pelete. Ta koncept je že uveljavljen v skandinavskih državah, zato tudi od tam prihajajo najkvalitetnejši gorilniki na pelete. Skandinavski koncept lahko uporabite tudi vi, tako da na vaš kotel za trdna goriva montirate peletni gorilnik. Vgradnja gorilnika ni zahtevna, zato si to lahko naredite sami ali vaš monter centralnih kurjav.

 

Podjetje ima v ponudbi dve velikosti švedskih gorilnikov px ter gorilnik lastne proizvodnje gp. Ti gorilniki so primerni za vgradnjo na spodnja vrata kotla, saj so zelo podobni oljnim gorilnikom. Švedski gorilnik px 22 lahko enostavno vgradimo preko prirobnice na vrata kotla. Večji gorilnik px 52 lahko montiramo na kotle, ki imajo

večja vrata, sicer je treba na kotel privariti prirobnico. Gorilniki px delujejo podobno kot oljni gorilniki le, da so tu dimni plini prijazni okolju. Gorilnik se sam prižge, deluje in ugaša. Dovajanje pelet je izvedeno z izredno varčnim dozirnim polžem, ki odjema pelete iz silosa in jih dozira v gorilnik.

 

Gorilnik tip pg 18 je plod lastnega razvoja in proizveden v naši tovarni. Konstrukcija peletnega gorilnika omogoča zanesljivo in varno obratovanje. Doziranje pelet je urejeno s sistemom dovajanja pelet preko polža iz silosa. Pelete padajo v zgorevalno cev, kjer zgorevajo. Gorilnik pg 18 ima priključek za pnevmatsko izpihavanje pepela iz gorilne komore, ta funkcija zmanjšuje pogostost ročnega čiščenja. Seveda je treba gorilniku prigraditi še manjši kompresor.

 

Tako pri gorilnikih PX kot pri gorilnikih PG zagotavljata požarno varnost temperaturni senzor montiran na vpadni cevi za doziranje pelet v gorilnik in varnostni termostat vgrajen na ohišje kotla. Za vžig in nadzor plamena skrbi svetlobni senzor v ohišju gorilnika. Vžig pelet se izvaja preko žarilne naprave. Regulacijo delovanja gorilnika omogoča mikroprocesorski krmilnik. Sprememba parametrov gorilnika je enostavna in omogočena preko preglednega displeja montiranega na sprednji strani gorilnika.

 

Vgradnja peletnega gorilnika na oljni kotel ni priporočljiva in jo odsvetujemo saj konstrukcija kotla nima prostorov za odlaganje pepela tako kot kotli na trdna goriva.

 

V ponudbi so:

 • uvoženi švedski gorilniki px 22 z močjo 15 do 25 kW in premerom plamene cevi ø 160 mm
 • gorilnik px 52 z močjo 25 do 50 kW in premerom plamene cevi ø 180 mm
 • gorilniki WVterm gp 18 z močjo 15 do 20 kW in premer plamene cevi ø 160 mm.

 

GORILNIKI NA PELETE MODEL BeQuem

Gorilnika na pelete tip BeQuem je zelo zanesljiv gorilnik, vendar je manj primeren za vgradnjo na vrata kotlov za kurjenje trdnih goriv. Vrata kotlov na trdna goriva so nameščena na okvir, ki je odmaknjen iz kotla, prav ta oddaljenost zunanjega roba vrat od kurišča pa potem vpliva, da gorilnik pravilno seže v kotel. Ker gori plamen navzgor toplota preveč seva skozi zgornja vrata kotla, ki se močno pregrevajo.

 

Ta problem rešujemo tako, da izrežemo kotel bočno na levi ali desni strani in gorilnik montiramo bolj proti zadnji steni kotla. Predelava doma je pogosto težavna vendar vam tako predelavo lahko naredi izkušen monter centralne kurjave. Posebna konstrukcija peletnega gorilnika tip BeQuem omogoča zanesljivo obratovanje in visoko varnost. Doziranje pelet je urejeno s sistemom dveh polžev, pri tem zgornji polž dovaja pelete v spodnji

polž, le-ta pa pelete potiska v zgorevalno posodo. Spodnje dovajanje pelet za zgorevanje omogoča izrivanje pepela tako, da se zgorevalna posoda sama čisti. Zaradi takega načina doziranja je gorilnik primeren tudi za slabše vrste pelet, ki jih je zadnje čase vse več na trgu. Požarno varnost zagotavljajo temperaturni senzorji in celična zapora. Za vžig in nadzor plamena skrbi poseben senzor.

 

V ponudbi so:

 • uvoženi švedski gorilniki BeQem 20 z močjo 15 do 20 kW
 • uvoženi švedski gorilnik BeQem 40 z močjo 25 do 40 kW.

 

Prednosti kombiniranih kurilnih naprav na pelete:

 • možnost kurjenja polen
 • popolnoma avtomatsko delovanje
 • izgorevanje z optimalnim izkoristkom
 • dobra regulacija skrbi za varčno delovanje
 • nobenih problemov s pripravo goriva
 • dostava pelet podobna kot pri kurilnem olju
 • skrb za okolje

 

Zgorevalna komora iz visoko odporne litine zagotavlja dobro zgorevanje pelet. Pelete prihajajo v zgorevalno

komoro od spodaj. Na novo dozirane pelete izpodrivajo pepel iz gorilne komore, zato gorilnika ni potrebno pogosto čistiti v času ene kurilne sezone. Čiščenje gorilnika je enostavno, saj ga odvijete in preprosto izvlečete po konzolah iz kotla.

 

WVTERM, d.o.o.

Naslov: Preradovičeva 22, 2000 Maribor

Telefon: + 386 2 42 92 810 

E-pošta: wvterm@wvterm.si

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.