Geotermalna energija: Nemčija postaja vodilna v Evropi

V Nemčiji ocenjujejo, da bi lahko samo s pomočjo geotermalnih vrtin pridobivali toliko električne energije, da bi za kar 600-krat presegli trenutne potrebe v državi. Zaradi spremembe zakona, ki omogoča vrtanje do globin, kjer so višje temperature, je geotermalna energija doživela razcvet.

Nemčija je v letu 2004 iz geotermalnih virov pridobila le 0,4 % delež celotne oskrbe z energijo. Vendar se je po sprejemu zakona o obnovljivih virih energije, sprožil novi val izgradnje geotermalnih elektrarn. Pomembna pa je tudi uporaba inovativne tehnologije za proizvodnjo električne energije saj Nemčija, za razliko od držav, kot so Islandija, Italija ali Indonezija, nima vulkanske dejavnosti.

Nemška vlada napoveduje vlaganja v višini 4 milijard evrov za 150 projektov. Geotermalne elektrarne nazivnih moči med 8 in 10 MW so v zadnjih letih začele obratovati Sauerlachu, Dürrnhaaru, Riedstadtu, Speyerju, Schoenebecku in Mauerstettenu. Kako hitro bodo elektrarne zgrajene je odvisno predvsem od tega, ali bo na voljo dovolj opreme za vrtanje vrtin na ustrezne globine. Trenutno so stroški izgradnje višji ravno zaradi pomanjkanja vrtalne opreme. Povprečni stroški za 3,5 MW objekt s 30 letnim življenjskim ciklom znašajo od 30 do 40 milijonov evrov. Od tega pa cena vrtanje predstavlja 60 odstotkov celotnih stroškov, ki so se v zadnjih 3 do 4 letih še podvojili. Pričakovati je, da bo v naslednjih 20 letih izkoriščanje geotermalnih virov doseglo ceno na kWh, s katero bo na trgu nastopala konkurenčno v primerjavi s plinom in nafto. Najboljše priložnosti za izkoriščanje geotermalne energije so na južnem Bavarskem – kjer voda dosega tudi do 140 °C in jo je mogoče najti na globini okoli 5.000 metrov pod zemljo. Drugi dve zanimivi regiji sta še severna Nemčija in Gornji Ren.

Prvi geotermalni obrat v Nemčiji je začel delovati leta 2003 v Neustadt-Glewe v severovzhodnem delu države. Obrat je kombinacija elektrarne in toplarne, saj voda, ki z vrtine globoke 2.250 metrov priteče s temperaturo 97 °C, oskrbuje 1.300 gospodinjstev s toplotno energijo in 500 gospodinjstev z električno energijo. Drugi podobni obrat deluje v Unterhachingu blizu Münchna in oskrbuje 20.000 gospodinjstev z električno in toploto energijo, vendar z razliko, da se v tem obratu uporablja Kalina cikel, ki omogoča pridobivanje energije iz vode z nizko oziroma zmerno temperaturo.

Čeprav je pridobivanje električne energije iz geotermalnih virov v Nemčiji še v povojih, pa je raba geotermalne toplotne energije za ogrevanje prisotna že dolgo časa, uporaba pa se hitro širi. Po ocenah je bilo v letu 2007 operativnih 130.000 geotermalnih toplotnih črpalk v stanovanjskih in poslovnih stavbah. Vsako leto se število poveča za približno 25.000 do 30.000 novih toplotnih črpalk. Cena za izgradnjo geotermalne toplotne črpalke za družinsko hišo s površino okoli 150 kvadratnih metrov v severni Nemčiji, kjer so geološke razmere za vrtanje ugodne, je približno 18.000 €, kar je dolgoročno gledano odlična naložba, saj gre v praktičnem pogledu za brezplačen vir toplote.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.