Francoska nalepka za »mrtvi kot« razburila Evropo

»Pozor, mrtvi kot« opozarja francoska nalepka, ki buri duhove
»Pozor, mrtvi kot« opozarja francoska nalepka, ki buri duhove

V Franciji so od januarja uzakonjene rdečerumene nalepke na tovornjakih, ki opozarjajo voznike na mrtvi kot. Z zakonom vlada od voznikov tovornjakov s skupno maso nad 3,5 tonami, avtobusov, avtodomov in težjih kombijev zahteva uporabo te nalepke. Poleg opozarjanja na mrtvi kot voznika pa opozarja tudi na splošno omejen pregled voznika. Nalepke so se hitro razširile po Evropski uniji.

Nalepka se je zaradi zakona hitro razširila

V zakonu, ki ga morajo upoštevati vozniki omenjenih vozil, je zapisano, da morajo imeti nameščeno nalepko v vseh urbanih območjih. To pomeni mesta, vasi in naselja. Izključena so kmetijska, gozdarska in reševalna vozila ter vozila zimskih služb in upravljavcev cest. Zakon pa velja za vse, ki zapeljejo v Francijo. Prav zaradi tega videvamo te nalepke tudi v Sloveniji, saj se tovornjaki (in ostala vozila) velikokrat vozijo po celotni Evropski uniji.

Nova nalepka rdeče in rumene barve, na kateri je zapisano »attention – angles morts«, mora biti nameščena na obeh straneh vozila. Čeprav je nalepka veljavna in razumljiva le v Franciji in sosednjih območjih, se zna hitro zgoditi, da bo taka nalepka kmalu postala enotna. Evropska unija oziroma Evropska komisija je sicer prižgala zeleno luč Francozom, a se zaveda, da je težav glede nalepk veliko. Prva težava glede nalepke je novi strošek za voznike in podjetja, ki morajo za vsako vozilo kupiti vsaj dve nalepki. Druga pa je možen vzvod za nove nalepke z opozorili v drugih državah.

Nalepka za mrtvi kot, ki je postala predmet pogovora med evropskimi prevozniki
Nalepka za mrtvi kot, ki je postala predmet pogovora med evropskimi prevozniki

Za tuje voznike nujna z letom 2022

Na srečo se je evropskim voznikom uspelo sporazumeti, da za obdobje enega leta še ni potrebni imeti nalepke. Vozniki, ki bodo v obdobju enega leta zapeljali v Francijo in bili brez nalepke, ne bodo rabili poravnati kazni. To pa se bo spremenilo z letom 2022, ko bo vsak voznik brez nalepke na svojem vozilu, dolžan plačati globo v višini 750 evrov. Globa bo sledila tudi, če bo nalepka nepravilno prilepljena.

Nalepka velikosti 17×25 centimetrov je postala trn v peti prevoznikom in voznikom po Evropi. Zelo natančna pa so tudi navodila, kje točno mora biti nalepka nameščena. Čeprav bi moralo biti sporočilo, ki ga nosi nalepka, vsem voznikom popolnoma jasno.
Cena ene nalepke? Približno 15 evrov.

Del navodil za namestitev francoske nalepke
Del navodil za namestitev francoske nalepke
Prejšnji članekRok za vračilo dohodnine in čas za nove info izračune
Naslednji članekZakaj je toplotna črpalka vodilni vir ogrevanja?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.