Finski tehnološki velikan bo odpustil do 14.000 delavcev

Helsinki: Dark clouds over Nokia brand name on top of a building in Helsinki, Finland on September 16, 2017
Foto: Risto0 iz iStock

Finsko podjetje Nokia se je odločilo za odpuščanje vsaj 10% svojih zaposlenih, potem ko je podjetje v tretjem četrtletju doseglo slabe rezultate. Telekomunikacijski sektor sicer na splošno doživlja upad aktivnosti po vsem svetu, kar je privedlo do tisočih odpuščanj. Nokia je napovedala, da bo kmalu odpustila med 11.000 in 14.000 zaposlenih, saj se dejavnosti mobilne infrastrukture zmanjšujejo po vsem svetu.

Nokia se sooča z manjšimi investicijami severnoameriških 5G operaterjev. “V tretjem četrtletju smo opazili povečan vpliv na naše poslovanje zaradi makroekonomskih izzivov,” je v izjavi, objavljeni v četrtek, dejal izvršni direktor podjetja Pekka Lundmark. V tretjem četrtletju je dobiček podjetja upadel za 69% v primerjavi s istim obdobjem lani.

Program zmanjševanja stroškov bo pripeljal do odpuščanja tisočih zaposlenih, pri čemer se bo število zaposlenih zmanjšalo s 86.000 na 77.000 ali pa v najslabšem scenariju na 72.000. Nokiin načrt je prihraniti pri stroških do leta 2026, in sicer do 1,2 milijarde evrov, tako da se osredotoča na stroške mobilnih omrežji in omrežji v oblaku. Finski velikan pričakuje pozitivne znake že v naslednjem četrtletju.

Kriza telekomunikacijske industrije

Telekomunikacijski velikani po vsem svetu se srečujejo s težavami, saj se je upočasnila širitev in aktivnost povezana s 5G. “Priča smo nekaterim umiritvam v postopku uvajanja 5G v Indiji, kar pomeni, da rast tam ni bila dovolj močna, da bi nadomestila upočasnitev v Severni Ameriki,” je dejal Lundmark.

Švedski tekmec Nokie, Ericsson, je v zadnjih mesecih opozoril na upad naložb mobilnih operaterjev, kar je povezano z globalnim gospodarskim kontekstom. Tudi Ericsson se odloča za odpuščanje 8.500 zaposlenih, podobne razmere pa so tudi v Združenih državah, kjer Microsoft in Meta vsak posebej zmanjšujeta svojo delovno silo za vsaj 10.000 ljudi. Amazon ukinja 18.000 delovnih mest, medtem ko Googlov Alphabet sprošča 12.000 delovnih mest.

Stockholm:, Sweden - September 14, 2016 The Ercisson group headquarters office building located in the Stockholm suburban district of Kista.
Foto: Roland Magnusson iz iStock

Dobiček v sektorju se je med pandemijo COVID-19 povečal, vendar pa se zdaj v tehnološki industriji za telekomunikacije soočajo z drastičnimi ukrepi zmanjšanje osebja “z namenom zaščite donosnosti,” kot je pojasnila Nokia v svoji izjavi.

Prejšnji članekDosežen dogovor občin in vlade: Kdo je potegnil kratko?
Naslednji članekLjubljana med najbolj deževnimi prestolnicami v Evropi!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.