Ljubljana med najbolj deževnimi prestolnicami v Evropi!

Ljubljana, Slovenia - August 13, 2021: In the city center Preseren square in Ljubljana a refreshing instantiation for pedestrian took place for most warm months of the year. A water shower that simulates rain for some square meters in the center of the square
Foto: Robert Pavsic iz iStock

Ker so pred nami vedno bolj deževni dnevi smo se v uredništvu lotili raziskave o najbolj deževnih prestolnicah v Evropi in prišli do nepričakovanih rezultatov. Spletni portal Current Results, ki se ukvarja z vremenom, je objavil rezultate raziskave najbolj deževnih prestolnic, Ljubljana pa se je znašla na 2. mestu!

Slovensko prestolnico prekaša le Podgorica, glavno mesto Črne Gore, ki na leto v povprečju prejme kar 1661 mm padavin. Ljubljana ima povprečje za 293 mm manj, pri 1368 mm.

Spodaj objavljamo preglednico, ki vključuje še nekatera večja evropska mesta:

Mesto Padavine v mm
Podgorica  1661
Ljubljana 1368
Tirana 1219
Glasgow 1124
Zurich 1048
Leeds 1024
Naples 1008
Turin 981
Munich 967
Andorra la Vella  952

 

Podnebje v Ljubljani sicer spada v oceanski tip podnebja, včasih pa meji na subtropsko vlažno podnebje. Ima tudi kontinentalne značilnosti, kot so topla poletja in zmerno hladni zimi. Julij in avgust sta najtoplejša meseca z dnevnimi najvišjimi temperaturami običajno med 25 in 30 °C, januar pa je najhladnejši mesec s temperaturami okoli 0 °C. Mesto doživi 90 dni z zmrzaljo na leto in 11 dni s temperaturami nad 30 °C. Padavine so razmeroma enakomerno porazdeljene skozi letne čase, čeprav sta zima in pomlad običajno nekoliko sušji kot poletje in jesen. Nevihte so pogoste od maja do septembra in včasih lahko tudi močne. Sneg je običajen od decembra do februarja; v povprečju je snežna odeja prisotna 48 dni na leto. Mesto je znano po megli, ki se pojavi povprečno 64 dni na leto, predvsem jeseni in pozimi, in je lahko še posebej obstojna v razmerah temperaturne inverzije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prejšnji članekFinski tehnološki velikan bo odpustil do 14.000 delavcev
Naslednji članekIzjemna vsestranskost PVC lamel

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.