Dosežen dogovor občin in vlade: Kdo je potegnil kratko?

Povprečnine se višajo v letih 2024 in 2025
Povprečnine se višajo v letih 2024 in 2025 Foto: arsenisspyros iz iStock

Dolgo se je čakalo in ugibalo, zdaj pa se je uresničilo. Srečanje vlade z občinskimi združenji je obrodilo sadove, saj je prišlo do dogovora o višini povprečnine za prihodnji dve leti in dodatnega financiranja stroškov dela v javnih zavodih. In kaj to pomeni?

Pogajanja so potekala v kriznih časih

Predsednik vlade in minister za finance in javno upravo na sestanku s predstavniki Združenja mestnih občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije
Predsednik vlade in minister za finance in javno upravo na sestanku s predstavniki Združenja mestnih občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije Foto: on gov

»Taki kompromisi, so najboljši kompromisi,« je ob tem povedal predsednik vlade. Nekoliko drugače je to povedal Minister za finance Klemen Boštjančič, ki je pozdravil dosežen kompromis: »Z njim nihče ne more biti povsem zadovoljen, a vsi smo zadovoljni, da smo ga sklenili. Sredstva so omejena in vesel sem, da so združenja na koncu to tudi razumela.«

Pogajanja s sicer tekla v težkih razmerah, saj je Slovenijo v avgustu prizadela najhujša ujma doslej. Dogovor sledi daljšim in konstruktivnim pogovorom predstavnikom ministrstev za finance in za javno upravo ter občinskih združenj. Kot so zapisali v objavi je vlada prisluhnila argumentom občin, slednje pa so razumele javnofinančne omejitve države v trenutnih razmerah, ki jih zaznamujeta sanacija škode in obnova po avgustovskih poplavah.

Povprečnina se viša, zagotovljena tudi pomoč

Povprečnina bo v letih 2024 in 2025 znašala 725 evrov. S tem bo usklajen predlog Zakona o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025, ki je trenutno v parlamentarnem postopku, v prihodnjih mesecih pa bodo stekli tudi pogovori o prenovi Zakona o financiranju občin.

Občine bodo poleg tega prihodnje leto prejele še 20 milijonov evrov za kritje višjih stroškov dela, leta 2025 pa 34 milijonov evrov. Ta sredstva bodo občine dobile v različnih zneskih zaradi rasti stroškov dela v javnih zavodih.

2023 numbers on a calculator and euros banknotes, new year finance, money inflation and budget concept
Foto: Delpixart iz iStock

Kaj je povprečnina občine?

Za vse občine v Republiki Sloveniji, ne glede na njihovo raznolikost, velja enak sistem financiranja. Cilj je državljanom zagotoviti enake možnosti za zadovoljevanje skupnih potreb in interesov ne glede na to, v kateri občini prebivajo. Občine se financirajo z lastnimi viri, ti pomenijo več kot 90 % vseh virov, transfernimi prihodki iz državnega proračuna in s sredstvi EU, lahko pa se tudi zadolžujejo.

Občinam za izvajanje obveznih nalog država zagotavlja sredstva za financiranje na podlagi sistema primerne porabe. S tem jim je omogočena večja finančna avtonomija, tako pri pridobivanju teh sredstev kot pri njihovi porabi. V izračunu primerne porabe občin oziroma zneska, ki pripada posamezni občini, upoštevajo stroške tistih nalog, ki jih morajo občine opravljati na podlagi zakonskih predpisov. Postopek izračuna se začne z izračunavanjem povprečnih stroškov na prebivalca (tako imenovane povprečnine).

Prejšnji članekZakaj je pomembno izbrati kakovostno posteljo?
Naslednji članekFinski tehnološki velikan bo odpustil do 14.000 delavcev
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.