Finska bo del Helsinkov zgradilo izključno iz lesa

Finska tradicija gradnje z lesom sega stoletja nazaj, a držijo se je še danes. Tokrat so se odločili za nov pristop grajenja. Blizu glavnega mesta Helsinki bo zaživelo celotno okrožje, zgrajeno iz lesa. Leseno mesto oziroma Wood City, kot so ga poimenovali, bo poleg bivalnih prostorov ponuja tudi službene in druge stavbe. Kako točno bo mesto videti, si lahko ogledate spodaj.

Helsinki bodo zdaj delno v lesu

Finsko podjetje SRV je v sodelovanju s Stora Enso, največjim dobaviteljem lesa in tehnologijo Solibri, začelo graditi leseno mesto. Za grajenje uporabljajo lameliran lepljen les, ki je po njihovih besedah najbolj trpežen leseni element glede na svojo težo. Ustvarjen je tako, da je trši od betona, obenem pa lažji. Da pa se ni treba bati ognja, je lepljen les tudi veliko bolj odporen proti ognju in vročini kot klasični tramovi.

Why Finland is Building a Wood City

Leseno mesto bo predstavljalo dom približno 17 tisoč prebivalcem in nudilo več kot 6 tisoč služb. Leseno mesto tako predstavlja zeleno in obstojno okrožje, ki želi povečati delež lesenih materialov uporabljenih za grajenje novih poslopij. Po besedah vodilnih pa želijo uporabiti domače lesene elemente in jih obdržati v državi. Gozdovi na Finskem predstavljajo več kot 70 odstotkov površine oziroma približno 230 tisoč kvadratnih kilometrov.

Gozdovi na Finskem

VIRgoodnewsfinland
Prejšnji članekLepota, ki zlepa ne zbledi
Naslednji članekNove priložnosti za industrijo in zelena delovna mesta na morju
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.