Singapur: Far Sight hiša

Hiša – dvojček zaključen v letu 2013, stoji v enem od bolj zelenih predelov Singapurja, kar tudi s pridom izkorišča, tako pri dizajnu kot tudi z razgledom za “milijon dolarjev”. Zato nosi svoji umestitvi primerno ime – Far Sight hiša (Hiša dolgega pogleda).

Hiša meri 463 kvadratnih metrov in je sestavljen iz dveh glavnih nadstropji, ter podstrešja in velike terase. Zahvaljujoč lepemu razgledu, je terasa osrednji prostor družabnega življenja. Hiša stoji na ozki parceli, zato je arhitekturni biro Wallflower Architecture, poskušal izkoriščati predvsem osončeno stran objekta.

Singapur je zaradi svoje lege pogosto “kaznovan” s strani tropskega podnebja. Takšno podnebje močno obremenjuje klimatizacijski sistem in posledično tudi lastnikovo denarnico. Zato so pri Wallflower Architecture objekt zasnovali tako, da maksimalno izkorišča prevladujoče vetrove, ki lahko ohlajuje celotno notranjost in tako z naravnim hlajenjem ohranjajo razmeroma stabilno temperaturo. Če to ne zadošča, pa se lahko lastniki ohladijo tudi v majhnem bazenu na vrtu. Takšna popolna odprtost daje občutek prostornosti, stanovalcem pa tudi približa naravo.

Okna in vrata so velika in jih je moč popolnoma razpreti. Hiša ima večplastno senčenje, saj za zaščito pred direktnim soncem skrbijo aluminijaste žaluzije, nameščena pa so tudi sekundarna senčila, tanke lesene deščice – vse skupaj pa omogoča stanovalcem učinkovit nadzor nad temperaturo, kot tudi stopnjo zasebnosti znotraj hiše.

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.